Marelična marmelada z rumom je izboljšana marelični marmelada, ki jo skuhamo sami. Lahko ji dodamo veliko različnih dodatkov, od cimeta, vanilje, ingverja, klinčkov in seveda tudi ruma. Z dodatki ji oplemenitimo okus, čeprav je tudi sama po sebi odlična.
Sestavine za marelično marmelado z rumom
- 2 kg marelic
- 0,5 kg sladkorja, če imate raje sladko marmelado, pa 1 kg
- sok 1 limone
- 0,5 dl ruma ali žlico rumove esence
- 1 paket želatine fix
Postopek
1Izberemo res zrele in sladke sadeže. Marelice dobro operemo, razkoščičimo in narežemo na majhne koščke. Potresemo s sladkorjem, dodamo limonin sok, rum, dobro premešamo in pustimo stati nekaj ur, lahko tudi čez noč.
2Sadje damo v večji lonec, dodamo želatino fix in pri nizki temperaturi počasi zavremo. Ob tem pogosto mešamo, da se nam ne prismodi. Med kuhanjem z žlico pobiramo pene.
3Pustimo vreti 10 minut, nato jo s paličnim mešalnikom spasiramo.
4Spasirano marmelado ponovno zavremo in z zajemalko prelivamo v sterilizirane, manjše kozarčke. Ne pozabite sterilizirati tudi pokrovčkov. Nalijte toliko marmelade, da v kozarčkih ne bo zraka.
5Dobro zapremo in pokrijemo, da se počasi ohlaja. Narediti se mora vakum. Ohlajene kozarčke shranimo v temen in hladen prostor, ko jih odpremo, pa v hladilnik.