Figova marmelada iz pečice – jesenska poslastica brez mešanja

Znam svetuje

Figova marmelada iz pečice – jesenska poslastica brez mešanja je edinstven način priprave, ki združuje tradicionalne okuse s sodobnim pristopom. Priprava v pečici poskrbi za intenzivno aromo in bogato teksturo, hkrati pa vas odreši dolgotrajnega mešanja ob štedilniku. Ta metoda je idealna, če želite maksimalno izkoristiti sezonske fige in z minimalnim trudom navdušiti svoje goste s pravo domačo dobrotom, ki bo polepšala vsak zajtrk ali sirno ploščo.

Sestavine za figovo marmelado iz pečice

  • 1 kg svežih fig
  • 400 g sladkorja
  • 1 limona (sok in lupinica)
  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta (ali 1 vanilijev strok)
  • 1/2 čajne žličke cimeta (po želji)

Postopek

1Najprej operite fige in odstranite peclje. Nato jih narežite na manjše koščke. Če so fige zelo zrele, jih lahko samo grobo nasekljate.

2Segrejte pečico na 180°C in pripravite pekač z visokim robom ali stekleno posodo za peko, ki je dovolj globoka, da sokovi ne bodo kipeli čez rob.

3V večji posodi zmešajte narezane fige, sladkor, sok in lupinico ene limone ter vaniljev ekstrakt (ali vsebino enega vanilijevega stroka). Po želji dodajte tudi cimet za dodaten okus. Dobro premešajte, da se sestavine enakomerno razporedijo.

4Stresite figovo mešanico v pripravljen pekač. Postavite ga v segreto pečico in pecite (kuhajte) približno 45–60 minut. Med peko občasno premešajte, da se sladkor enakomerno raztopi.

5Marmelada je gotova, ko postane gosta, temna in lepljiva, fige pa so povsem mehke. Če želite še bolj gladko teksturo, jo lahko na tej točki narahlo pretlačite z vilicami.

6Pekač vzemite iz pečice in pustite, da se marmelada nekoliko ohladi. Še vročo prelijte v sterilizirane kozarce, jih dobro zaprite in obrnite na pokrov za nekaj minut.

Nasveti za popolno figovo marmelado iz pečice

• Za najboljši okus uporabite popolnoma zrele, mehke fige – bolj kot so zrele, manj sladkorja boste potrebovali.
• Za hrustljav dodatek lahko proti koncu pečenja vmešate grobo nasekljane orehe ali mandlje.
• Če želite bolj odraslo verzijo, dodajte žlico ruma ali balzamičnega kisa.
• Marmelada se med ohlajanjem še dodatno zgosti, zato pazite, da je v pečici ne presušite.
• Kozarce pred polnjenjem segrejte v pečici, da ne počijo ob stiku z vročo marmelado.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Ali moram fige olupiti?

Ne, lupljenje ni potrebno. Figova lupina je tanka in užitna, med peko se zmehča in marmeladi doda lepo barvo ter teksturo.

Kako dolgo zdrži marmelada?

Če je pravilno shranjena v steriliziranih kozarcih v hladnem in temnem prostoru, zdrži do enega leta. Po odprtju jo hranite v hladilniku.

S čim jo postreči?

Figova marmelada je izjemno vsestranska. Odlična je na svežem kruhu z maslom, še posebej pa se poda k sirom (kozji sir, brie, parmezan) ali kot dodatek grškemu jogurtu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite