Naredi svoj jabolčni kis

Znam svetuje

Ko enkrat izdelamo svoj jabolčni kis, industrijskega ne bomo nikoli več kupovali. Potrebujemo le jabolka, nekaj časa in stekleno posodo, v katerem bomo kis hranili.

Sestavine za jabolčni kis

  • 5 kg neškropljenih jabolk
  • 2 l vode, tudi malo več, če želimo več kisa
  • 200 g sladkorja, tudi več, do 500 g, če so jabolka kisla
  • lesen sod ali steklenice
  • gaza

Postopek

1Jabolka operite in jim odstranite peške. Semena lahko zaužijete, saj so zelo zdrava. Jabolka skupaj z olupkom zmeljite v blenderju in jih s sokom vred, ki ga bodo spustile, dajte v lesen sodček oziroma sod ali v primerne velike steklenice.

2Ko so v sodu ali posodi, jih stisnite še z rokami, da res spustijo svoj sok ter prelijte z vodo, v kateri ste prej stopili sladkor. Najlažje ga boste stopili, če vodo, namenjeno jabolkom, prej zavrete. Več vode kot boste dali, več kisa boste dobili, zagotovo pa nočete, da bi ta bil razvodenel, zato ne pretiravajte. Posode ne smete z vodo napolniti do vrha, zgolj do 3/4, saj bodo jabolka še zavrela in ne želite, da se kis prelije čez.

3Posodo prekrijte z gazo in jo dajte na toplo. Začela se bo fermentacija, ki bo trajala približno 10 dni. Najprej bodo jabolka priplava na vrh, ko pa bodo padla na dno posode, vam bo jasno, da je fermentacija končana.

4Jabolčni kis precedite v večji stekleni balon in ga dajte na hladno, temno mesto, kjer bo počival in se uležal. Vsakih 10 dni morate kis pretočiti, tako se bo zbistril. Čez gazo ga precedite v drugo posodo, usedlino, ki bo ostala na gazi, pa vrzite proč. Večkrat kot ga boste pretočili, bolj bister bo kis. Ne prestrašite se niti nekakšnih gob, ki bodo nastale na površju, saj je to povsem normalen pojav. Ko boste kis precedili, jih boste odstranili.

5Kis lahko uporabite že, ko ga prvič precedite. Je pa z njim tako kot z vinom. Dlje časa bo počival, boljši bo. Tudi več let ga lahko pustite ležati. Bodite potrpežljivi, saj boste nad rezultatom navdušeni.

2 KOMENTARJI

  1. Pod točko 4. me zanima, ko kis precedimo v nek balon…kako naj bo… čisto zaprt, odkrit, ali pokrit z
    gazo..

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite