Domači jabolčni kis – moč narave v eni žlički

Znam svetuje

Domači jabolčni kis – moč narave v eni žlički je ena tistih preprostih, a čudežnih stvari, ki jih lahko naredimo doma brez posebnih pripomočkov. Le dobra jabolka, malo potrpežljivosti in čas. Med naravnim vrenjem se iz sladkega soka počasi rodi zlata tekočina, polna encimov in živih kultur, ki krepijo telo in prebavo. Domači kis ni le začimba, temveč starodavni tonik, ki so ga naše babice uporabljale za zdravje, lepoto in ravnovesje. Že ena žlička na dan v vodi ali čaju lahko prebudi naravno moč telesa – tako preprosto, kot dihati naravo.

Sestavine za domači jabolčni kis

  • 1 kg neškropljenih jabolk (ali olupki in sredice)
  • 4 žlice nerafiniranega sladkorja (npr. trsni)
  • filtrirana ali prekuhana voda (toliko, da prekrije jabolka)
  • 2–3 žlice domačega nefiltriranega jabolčnega kisa z “materjo” (neobvezno, za hitrejši začetek)

Postopek priprave

1Jabolka dobro operite in narežite na manjše koščke – skupaj z olupkom in sredico, saj prav tam živijo naravni mikroorganizmi. Če uporabljate le olupke in sredice, jih stehtajte približno toliko, da napolnijo kozarec do treh četrtin.

2V manjši količini tople vode raztopite sladkor, nato z njim prelijte jabolka v večjem steklenem kozarcu. Dodajte toliko vode, da so popolnoma prekrita, vendar pustite nekaj prostora do vrha. Če imate domač kis z “materjo”, dodajte nekaj žlic, da fermentacija steče hitreje.

3Kozarec pokrijte z gazo ali bombažno krpo in pritrdite z elastiko. Postavite ga na toplo, temno mesto (okoli 20 °C) za približno dva tedna. V tem času bo mešanica rahlo penila in dišala po jabolčnem vinu – to pomeni, da fermentacija deluje.

4Po dveh tednih tekočino precedite, odstranite jabolka in tekočino ponovno prelijte v čist kozarec. Pokrijte in pustite stati še 3–5 tednov, da se razvije značilen kisel vonj in okus. Na površini se bo morda oblikovala “mati” – to je znak, da je kis živ in zdrav.

5Ko je okus prijetno kisel, kis pretočite v steklenice, dobro zaprite in shranite v temen prostor. Tako pripravljen domači jabolčni kis lahko uporabljate za solate, napitke ali jutranje tonike z vodo in medom.

Nasveti za popoln domači kis

• Uporabljajte le čista, zdrava jabolka – vsaka gniloba pokvari fermentacijo.
• Če se na površini pojavi tanka plast – to je »mati«, znak zdrave fermentacije, nikar je ne zavrzite.
• Kis hranite v steklenicah s temnim steklom, zaščitenih pred svetlobo.
• Če želite močnejši okus, pustite fermentirati dlje – do 8 tednov.
• Domači kis ni le začimba, ampak naraven eliksir – žlička zjutraj v vodi pomaga uravnati prebavo in presnovo.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Zakaj dodamo sladkor, če želimo naravni kis?

Sladkor služi kot hrana za kvasovke, ki sprožijo alkoholno fermentacijo. Kasneje se popolnoma razgradi – v kisu ga ni več, zato je izdelek še vedno naraven in zdrav.

Kaj pomeni mati v kisu?

“Mati” je želatinasta plast na površini, polna encimov in koristnih bakterij. Je naraven znak kakovostnega domačega kisa – nikakor je ne zavrzite, saj lahko z njo pripravite nov kis.

Koliko časa zdrži domači jabolčni kis?

Če je pravilno shranjen v temnem in hladnem prostoru, zdrži več let. S časom se okus še poglobi in postane mehkejši.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite