Prava turška kava more biti črna, močna in sladka. Tradicionalno jo kuhamo v bakrenih džezvah. Skodelica za turško kavo je majhna, znana pod imenom fincan.
Sestavine
- 0,7 dl vode
- 7 g kave
- 1 čajna žlička sladkorja
Priprava
1Kava, ki jo uporabljamo za pripravo turške kave, mora biti fino mleta – najpogosteje se uporablja vrsta arabica.
2V džezvo damo vodo, eno žličko sladkorja in eno zvrhano žličko (7g) kave.
3Hladno pristavimo na šibek ogenj in počasi segrevamo do vretja. Kave ne mešamo. Pazimo, da kava ne zavre in prekipi, saj bomo tako izgubili peno in s tem na kvaliteti okusa.
4Ko se kava začne dvigovati, džezvo hitro odstavimo z ognja, peno pa razdelimo na skodelice. Ponovno pristavimo, pustimo, da se segreje do vretja in ta postopek ponovimo še dvakrat.
5Ugasnemo, pustimo nekaj minut, da se usedlina poleže in nalijemo v skodelice. Postrežemo s kozarcem hladne vode in ratlukom ali majhnim kosom baklave.