Jegličevi rahlo sladki cvetovi so bili v ljudski medicini cenjeni v sirupih in čajih, kot “zdravilno zelišče” za vse bolezni, revmo, protin, glavoboli, nespečnost…. V sodobni zeliščni medicini jeglič velja za pomirjevalo, cvetove pa se še vedno uporabljamo za blaženje migrenskih glavobolov, nespečnosti, tesnobe, PMS in revme.
Sirup lahko pripravimo na dva načina.
Sestavine
- 1/2 litra cvetov jegliča
- 1/4 kg kristalnega medu
- steklen kozarček s pokrovom
Priprava
1Cvetove nabiramo od marca do junija, v sončnem vremenu, vsaj tri dni po dežju in v opoldanskem času, ko ni več rose.
2Kozarček dobro operemo in temeljito osušimo. Na dno položimo plast cvetov jegliča, jo prekrijemo z medom, ponovno damo plast jegliča in postopek ponavljamo, dokler ne napolnimo kozarčka. Zadnja plast naj bo med. Kozarček pokrijemo s krpo in postavimo na sonce.
3Tako ga pustimo približno štiri tedne, da se sladkor popolnoma raztopi, nato sirup precedimo in shranimo v temnem in hladnem prostoru.
Drugi način.
Sestavine
- 100 g sladkorja
- 200 ml vode
- 150 g svežih cvetov jegliča
Postopek
1V lonec nalijemo vodo, dodamo sladkor in zavremo. Mešamo toliko časa, da se sladkor popolnima stopi, nato odstavimo z ognja.
2V sterilne, steklene kozarce razporedimo cvetove jegliča. Sladko vodo ohladimo na približno 35-40 stopinj Celzija in jo prelijemo po jegliču.
3Za dva dni kozarce postavimo v hladen in temen prostor, lahko tudi v hladilnik. Večkrat jih pretresemo.
4Po dveh dnevih sirup precedimo in shranimo v manjših steklenicah, ki jih prav tako steriliziramo.