Sirup iz jegliča

Znam svetuje

Jegličevi rahlo sladki cvetovi so bili v ljudski medicini cenjeni v sirupih in čajih,  kot “zdravilno zelišče” za vse bolezni, revmo, protin, glavoboli, nespečnost….  V sodobni zeliščni medicini jeglič velja za pomirjevalo, cvetove pa se še vedno uporabljamo za blaženje migrenskih glavobolov, nespečnosti, tesnobe, PMS in revme.

Sirup lahko pripravimo na dva načina.

Sestavine

  • 1/2 litra cvetov jegliča
  • 1/4 kg kristalnega medu
  • steklen kozarček s pokrovom

Priprava

1Cvetove nabiramo od marca do junija,  v sončnem vremenu, vsaj tri dni po dežju in v opoldanskem času, ko ni več rose.

2Kozarček dobro operemo in temeljito osušimo. Na dno položimo plast cvetov jegliča, jo prekrijemo z medom, ponovno damo plast jegliča in postopek ponavljamo, dokler ne napolnimo kozarčka. Zadnja plast naj bo med. Kozarček pokrijemo s krpo in postavimo na sonce.

3Tako ga pustimo približno štiri tedne, da se sladkor popolnoma raztopi, nato sirup precedimo in shranimo v temnem in hladnem prostoru.

Drugi način.

Sestavine

  • 100 g sladkorja
  • 200 ml vode
  • 150 g svežih cvetov jegliča

Postopek

1V lonec nalijemo vodo, dodamo sladkor in zavremo. Mešamo toliko časa, da se sladkor popolnima stopi, nato odstavimo z ognja.

2V sterilne, steklene kozarce razporedimo cvetove jegliča. Sladko vodo ohladimo na približno 35-40 stopinj Celzija in jo prelijemo po jegliču.

3Za dva dni kozarce postavimo v hladen in temen prostor, lahko tudi v hladilnik. Večkrat jih pretresemo.

4Po dveh dnevih sirup precedimo in shranimo v manjših steklenicah, ki jih prav tako steriliziramo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite