Šabesa iz bezga

Znam svetuje

Čeprav je bezgova šabesa pogosto zamenjena z bezgovim sirupom, je pomembno vedeti, da gre za dve popolnoma različni pijači.

Šabesa je edinstvena fermentirana pijača, ki jo cenimo zaradi svoje posebne arome in zdravilnih lastnosti. V nasprotju s sirupom, ki ga običajno redčimo, je šabesa narejena za neposredno uživanje.

Kako pripraviti to osvežujočo in zdravo pijačo iz bezga? Sledite našemu preprostemu receptu za pripravo domače šabese in odkrijte čarobnost fermentacije, ki poudari naravne okuse bezga. Z vsakim požirkom boste okusili harmonijo sladkosti, kislosti in blage grenkobe, ki jo prinaša prava bezgova šabesa. Pripravljeni, da oživite svoje brbončice?

Sestavine za šabeso iz bezga

  • 12 bezgovih cvetov
  • 5 l vode
  • 2 neškropljeni limoni
  • 2,5 dl vinskega kisa
  • 700 g sladkorja ali 500 g medu

Postopek

1Bezgove cvetove nabiramo v sončnem in suhem vremenu, nekaj dni po dežju. Nabirajte jih v neonesnaženem okolju, saj cvetov ne peremo. S pranjem bi namreč odstranili cvetni prah, ki je pomemben pri fermentaciji.

2Vodo prekuhamo in ohladimo, v njej stopimo sladkor ali med. Medu ne dajemo v vročo vodo, ker bi uničili veliko vitaminov, pač pa ga stopimo v mlačni vodi.  

3V večjo posodo damo bezgove cvetove, na rezine narezani limoni, kis in prelijemo s prekuhano sladko vodo. Pokrijemo s krpo in na sobni temperaturi pustimo stati tri dni. Vmes večkrat premešamo.

4Prelijemo v čiste steklenice s pokrovčkom na navoj. Pustimo jih na sobni temperaturi, vmes preverimo tvorjenje CO2 tako, da odpiramo steklenice in ga spuščamo ven. Po še treh dneh je naša šabesa končana.

5Ohladimo jo in uživano v izvrstnem okusu. Ker se šabesa hitro pokvari, jo popijemo v nekaj dneh. Veliko boljša je od vsake kupljene gazirane pijače.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite