Regratov sirup

Morda vas zanima

- Oglas -

Sirup iz regratovih cvetov je tako kot celoten regrat cenjen v domačem zdravilstvu. Pomaga pri pospeševanju prebave, lajša kašelj in čisti kri. Nabiranja cvetov se lotimo nekje, kjer ni v bližini prometne cesta oziroma drugih onesnaževalcev okolja. Prav tako jih ne pobiramo na področjih, kjer škropijo sadna drevja ali trte. Cvetove nabiramo od aprila pa dokler cveti regrat. Nikoli ne pobiramo po dežju, sončno vreme naj bo vsaj tri dni in najbolje bo, če jih pobiramo dopoldan.

Sestavine

  • 200 regratovih cvetov
  • 2 l vode
  • 1,5 kg sladkorja
  • 2 bio limoni
  • sok ene limone

Priprava

1Regratove cvetove naberemo in jih še isti dan očistimo in pregledamo. Očistimo morebiten mrčes in odstranimo zelene dele. Uporabimo samo rumene. Stresemo jih v večjo posodo in prelijemo s hladno vodo. Dodamo še na rezine narezani limoni in na zmernem ognju kuhamo 30 minut. Pustimo, da se ohladi in miruje 24 ur.

2Naslednji dan prevretek precedimo skozi gazo, damo nazaj v lonec (najboljši je emajliran), dodamo sladkor in sok ene limone. Na zmernem ognju kuhamo toliko časa, da se sladkor stopi in sirup nekoliko zgosti, kar traja približno 30 minut.

3Še vročega prelijemo v sterilizirane kozarce ali steklenice, zapremo, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo, da se ohladi. Tako pripravljen sirup bo uporaben več let.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -