Ta sladki sadeลพ, ki je pravzaprav zelenjava, zelo dobro vpija alkohol. Najraje vodko, tekilo in beli rum, a tudi belo sladko vino, kot je proลกek, pa maraskino, ฤrno vino ali sangrio, sadno vodko, konjak …
Sestavine za pijano lubenico
- 3 kilograme teลพko lubenico
- 2 do 2,5 decilitra ลพgane pijaฤe (kdor ลพeli, lahko da tudi pol litra ali liter ลพganja, uฤinek Pijane lubenice bo veฤji)
- meto za okras
Postopek
1Lubenico najprej ohladimo v hladilniku, potem jo napijemo. To je zaลพelen vrstni red, nekateri pa nimajo dovolj ฤasa in se je lotijo tudi neohlajene. Lubenici izreลพemo manjลกi krog – naj bo premera 2 do 3 centimetre, ali trikotnik, skozi katerega z ลพlico izdolbemo lubeniฤino meso. Damo ga v posodo, saj ga bomo potrebovali pozneje. Ne vrลพemo stran niti izdolbenega pokrova lubenice.
2Lubenico lahko napijemo na dva naฤina. V izdolbeno luknjo damo na glavo obrnjeno steklenico z alkoholom in poฤakamo, lahko tudi vso noฤ, da lubenica vpije vso tekoฤino. Luknja naj bo ลกiroka kot grlo steklenice โ pomagamo si s pokrovฤkom, okoli katerega na lubenici zaฤrtamo luknjo. Ali pa pijaฤo v luknjo vlivamo sami s pomoฤjo lijaka in to seveda poฤnemo poฤasi. Ko konฤamo, pokrov damo nazaj in lubenico za ลกe pol ure poloลพimo v hladilnik. Luknja mora gledati navzgor, kaj pa drugega. Lubenico postreลพemo narezano na rezine.
3Lubenici lahko tudi odreลพemo eno tretjino in jo izdolbemo kot skledo. Tukaj se lahko igramo tudi z znanim cikcak vzorcem. Damo jo v hladilnik, ta ฤas pa iz izdolbenega mesa lubenice odstranimo peลกke, nareลพemo ga na kocke, prelijemo s pijaฤo in damo v hladilnik. Lahko dodamo ananas, nektarine, razliฤno jagodiฤevje. Ko je pijaฤa hladna, jo poloลพimo v lubeniฤino koลกaro. Uporabimo zajemalko in jo natoฤimo v lepe koktajl kozarce ali vzamemo slamice.
Lahko pa naredite tudi tako …
1ฤe namesto ลพganja uporabimo vino, vzamemo:
- 1 liter sladkega belega vina (ali ฤrnega)
- 1 deciliter malinovca
- rezine ene limone