Spomladanska fokača

Znam svetuje

Spomladanska fokača je nekaj tako dobrega, če se malo potrudimo z okrasitvijo, pa tudi lepega.

Fokača ni pica, pa niti kruh ne, je mehka dišeča pogača iz kvašenega testa, oljčnega olja in rožmarina. Primerna je za sendviče, predjedi, piknike … Okrasite jo s poljubno zelenjavo ali divjimi zelišči ter pričarajte pomlad na vašo mizo.

Sestavine za spomladansko fokačo

Testo

  • 200 g mehke bele moke
  • 30 ml dobrega domačega oljčnega olja
  • 100 ml mlačne vode
  • 1/4 kocke kvasa
  • 1 žlička soli
  • 1 žlička rožmarina

Za okras

  • 6 zelenih špargljev
  • nekaj listov sveže špinače
  • 1 rumena paprika
  • nekaj listkov svežega peteršilja

Postopek

1Moko presejemo v večjo skledo, na sredino naredimo jamico, vanjo vlijemo mlačno vodo, nadrobimo kvas, dodamo ščepec sladkorja in malo pomešamo. Počakamo, da se naredi kvasec, zatem na obod moke zlijemo oljčno olje in posolimo. Dobro gnetemo, najprej z električnim mešalnikom, nato pa še na roke, in sicer toliko časa, da se ne lepi več. Pokrijemo in pustimo vzhajati 30 minut.

2Pekač dobro namažemo z oljčnim oljem in nanj raztegnemo (kar z rokami) vzhajano testo. Namažemo ga z oljčnim oljem in obložimo s sestavinami: s šparglji in z listi mlade špinače naslikamo travnik in z rumeno papriko sonce, potresemo še s svežim peteršiljem in rožmarinom. Ali pa bodite kreativni, kot si želite – zagotovo bo okusno.

3Pečemo na 200°C, 15-20 minut.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite