Aromatičen liker iz bezga je odličnega okusa, ki ga ponudimo dobro ohlajenega po obroku za boljšo prebavo.
Sestavine za liker iz bezgovih cvetov
- 250 ml prvovrstnega rafiniranega alkohola 96°
- 200 g sladkorja
- 300 ml vode
- 70 g svežih bezgovih cvetov
- lupinica polovice neškropljene limone
Postopek
1Bezgove cvetove nabiramo tam, kjer ni v bližini ceste ali drugih onesnaževalcev. Nabiramo jih v lepem sončnem vremenu, vsaj tri dni po dežju. Cvetov ne peremo, jih pa temeljito pregledamo in odstranimo morebitne žuželke. Porežemo debelejša stebla.
2Bezgove cvetove in narezano limonino lupinico položimo v večji stekleni kozarec in prelijemo z alkoholom. Dobro zapremo in pustimo mecerirati 10 dni. Večkrat na dan kozarec pretresemo.
3Po 10 dneh skozi gazo precedimo bezgove cvetove. V vodi raztopimo sladkor, postavimo na ogenj in kuhamo toliko časa, da tekočina postane prozorna in da nastane sirup.
4Sirup ohladimo in ga primešamo alkoholu, v katerem so se namakali bezgovi cvetovi. Dobro premešamo in nalijemo v manjše stekleničke. Liker pustimo počivati še dva tedna. Pred serviranjem ga dobro ohladimo.