Karamelizirane fige v rdečem vinu so okusna in aromatična sladica, preprosta za pripravo, med ustvarjanjem pa se v naši kuhinji širijo omamne vonjave, ki se jim ni moč upreti. To je sladica, ki jo ponudimo po kosilu ter združuje moč fig in kuhanega vina.
Sestavine za karamelizirane fige v rdečem vinu
- 8 črnih fig
- 500 ml rdečega vina
- 30 ml žganja
- 120 g sladkorja
- 30 ml medu
- 3 nageljnove žbice
- 1 cimetova palčka
Postopek
1V večji lonec nalijemo vino, žganje, sladkor, med, klinčke in cimet. Lonec pristavimo na ogenj in mešamo, da se sladkor raztopi in vino zavre.
2Medtem fige dobro operemo, odrežemo pecelj in jih po površini križno zarežemo.
3V vrelo vino potopimo fige in jih na zmernem ognju kuhamo 8-9 minut. Kuhane vzamemo iz vina in pustimo, da se ohladijo. Zložimo jih v stekleno skledo.
4Vinsko omako pustimo vreti na nizki temperaturi še toliko časa, da se zgosti, kar traja 10-15 minut. Nato jo precedimo in z njo prelijemo fige.
5Jed ohladimo, pokrijemo in postavimo za nekaj ur v hladilnik. Tam nas počaka tudi dva dni.