Res je, jabolčni kis zna stopiti kilograme in zmore še veliko več. Za boljšo presnovo in splošno boljše počutje vsako jutro v 2 decilitra vode primešamo 1 čajno žličko jabolčnega kisa, ne več, saj je nerazredčen prekisel in nočemo poškodovati zobne sklenine ter sluznice požiralnika in želodca. Rad se druži tudi z žličko medu.
Opozorilo: izogibajo naj se mu tisti z osteoporozo in oni, ki jemljejo zdravila za srce, inzulin, odvajala ali diuretike.
Kdaj ga uživamo?
- z jabolčnim kisom rešujemo zaprtje, drisko, napihnjenost in bolečine v trebuhu.
- če ga zaužijemo pred obrokom, topi maščobe, ki jih zaužijemo s hrano.
- zmanjša trigliceride v krvi in uspešno znižuje slab holesterol.
- uravnava kislost telesa in pomaga, da si povrnemo pH ravnotežje in telo naredimo bolj bazično.
- znižuje raven sladkorja v krvi in se uspešno bojuje zoper sladkorno bolezen.
- če ga uživamo ob obroku, zavira apetit in poveča občutek sitosti.
- pomaga zoper bolečine v grlu, če ga v enakem razmerju zmešamo z medom.
- očisti ustno votlino.
- ko ga inhaliramo v vodi, lajša bolečine v sinusih.
- če ga spijemo, odpravlja krče v nogah.
- ko nas bolijo mišice, jih ovijemo s krpo, namočeno v kis.
- čisti jetra.
- če ga nanesemo na obraz pred spanjem, pomaga proti mastni koži, mozoljem in aknam.
- v enakem razmerju razredčen z vodo odpravlja prhljaj, le nanesite ga na lasišče, pustite delovati pol ure in zatem operite lase.