Sardele so najboljše, če so res sveže, te prepoznamo po temu, da imajo čvrst trup srebrne barve, vonj po morju in bistre oči. So lahko prebavljive in zdrave, zato bi morale biti večkrat na naših mizah.
Sestavine za pečene sardele v pečici
- 0,5 kg sardel
- 1 žlička soli
- 1 žlica koruzne moke
- 0,3 dl oljčnega olja
Postopek
1Sardele najprej očistimo, s topim delom noža odstranimo luske. Odtrgamo glavo in kar s palcem potegnemo po trebušni strani od glave do repa in ribo razpremo. Odstranimo drobovje, škrge, s prsti primemo hrbtno kost in jo izvlečemo.
2Oplaknemo pod tekočo vodo in dobro osušimo s papirnato brisačko.
3Pečico segrejemo na 200 °C, pekač obloži s peki papirjem in premažemo z oljčnim oljem.
4Po njem razporedimo filete sardel tako, da se ne prekrivajo. Tanko jih premažemo (najlažje s čopičem) z oljčnim oljem, potresemo s soljo in koruzno moko.
5Pečemo 10 minut, nato preklopimo na žar, da dobijo lepo skorjico in pečemo še 5 minut.
6Postrežemo takoj, zraven se prileže krompirjeva solata.