Telečji zrezki v naravni omaki – nežnost, ki se topi v ustih so tisti klasičen recept, ki s svojim okusom združuje toplino domače kuhinje in eleganco restavracije. Mehko telečje meso, maslena omaka in rahla aroma česna ustvarijo popolno ravnovesje med nežnostjo in bogastvom okusov. To je jed, ki jo z lahkoto pripravite, a z njo navdušite vsakogar – od družine do gostov ob nedeljskem kosilu.
Sestavine za telečje zrezke v naravni omaki (za 4 osebe)
- 4 telečji zrezki (najbolje iz stegna)
- 2 žlici masla
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 stroka česna (drobno nasekljana)
- 1 skodelica goveje ali telečje jušne osnove
- 1 žlica moke ali krompirjevega škroba
- sol
- poper
- vejica svežega timijana ali rožmarina (neobvezno)
- peteršilj za okras
Postopek
1Telečje zrezke začinite s soljo in poprom po okusu ter jih na eni strani rahlo pomokajte. Jušno osnovo segrejte v manjšem loncu.
2V večji ponvi segrejte oljčno olje in maslo. Ko se maslo speni, dodajte zrezke in jih pecite 3–4 minute na vsaki strani, da lepo porjavijo. Začnite s stranjo brez moke – tako bodo ostali mehki in zlato rjavi.
3Ko so zrezki pečeni, jih prestavite na krožnik in pokrijte, da ostanejo topli. V isto ponev dodajte nasekljan česen in ga pražite le toliko, da zadiši (ne več kot 30 sekund).
4Dodajte moko in hitro premešajte, nato pa prilijte vročo jušno osnovo. Na močnem ognju kuhajte nekaj minut, da se omaka zgosti in postane svilnato gladka.
5Vrnite zrezke v ponev, dodajte vejico timijana ali rožmarina, pokrijte in kuhajte še 10 minut na nizkem ognju, da se meso prepoji z okusi.
6Ko je omaka gosta in sijoča, odstranite zelišča. Zrezke prelijte z omako, potresite s sveže nasekljanim peteršiljem in takoj postrezite.
Nasveti za popolne telečje zrezke
• Meso naj bo sobne temperature – tako se enakomerno zapeče.
• Če želite bolj kremasto omako, na koncu dodajte žlico sladke smetane.
• Telečje zrezke lahko nadomestite s piščančjimi ali puranjimi – čas peke prilagodite.
• Odlično se poda pire krompir, dušena zelenjava ali domači njoki.
• Za globlji okus lahko v omako dodate nekaj kapljic belega vina pred dodajanjem juhe.
Pogosta vprašanja (FAQ)
Kako vem, da so telečji zrezki pečeni?
Telečji zrezki so pečeni, ko so na dotik čvrsti, a še vedno rahlo prožni. Meso naj ostane mehko in svetlo rožnate barve, ne presušeno.
Kateri del teletine je najboljši za zrezke?
Najboljši del teletine za mehke in sočne zrezke je telečje stegno – še posebej del pri notranjem stegnu, kjer je meso nežno in brez žil. Odlična izbira je tudi telečji hrbet (kotlet), če želite bolj sočno in rahlo mastno različico. Za dušenje v omaki pa lahko uporabite tudi pleče, ki postane čudovito mehko, ko se počasi kuha.
Kaj se najbolje poda k telečjim zrezkom?
Priporočamo pire krompir z maslom, dušeno korenje ali popečeno zelenjavo. Če imate radi klasiko, jih postrezite s domačimi njoki ali pire krompirjem.