Mesne kroglice s špageti

Znam svetuje

Mesne kroglice s špageti nas spomnijo na zgodbo o Dami in Potepuhu. Tako dobro se razumejo sestavine tega recepta in resnično ne preseneča, da je jed klasika kulinarike in priljubljena po vsem svetu.

Mesne kroglice s špageti in njihov okus

  1. Mesne kroglice: So sočne, mehke in polnjene s prefinjenim okusom mesa, ki je obogaten z dodatkom gorčice, soli in popra. Krušne drobtine dajejo teksturo in dodatno sočnost.
  2. Paradižnikova omaka: Je osvežujoča in lahko rahlo kisla, hkrati pa tudi sladka zaradi dodanega sladkorja. Aroma in okus paradižnika se prepletata s pikantnimi notami origana, kar obogati okusnost omake.
  3. Špageti: So osnovna sestavina, ki omogoča, da se okusi mesnih kroglic in paradižnikove omake popolnoma združijo. So mehki, vendar al dente, z lahkotno slano noto zaradi soli, ki se uporablja pri kuhanju.

Okus mesnih kroglic s špageti je izjemen zaradi kombinacije sočnega, dobro začinjenega govejega mesa v obliki kroglic, ki se odlično prepleta z bogato paradižnikovo omako, dodatno obogateno s harmonično mešanico začimb.

Govedina ima močan okus, ki se dobro ujema s svežim, kislim in sladkim okusom paradižnika. Paradižnik dopolni in omili močnejši okus govedine, paradižnikova omaka pa dodaja sočnost in omako h goveji jedi, kar naredi meso bolj sočno in nežno.

Sladkast, a rahlo pikanten okus paradižnikove omake se lepo prepleta s nežnim okusom testenin, medtem ko gorčica v mesnih kroglicah doda piko na i z značilno rahlo pekočo noto ter ustvari nepozabno doživetje okusov.

Prehranska vrednost mesnih kroglic s špageti

Ena porcija približno vsebuje:

  • Energijska vrednost: Približno 350-400 kcal na porcijo.
  • Beljakovine: Približno 20-25 g beljakovin na porcijo, večinoma iz mesa in jajca.
  • Maščobe: Približno 15-20 g maščob na porcijo, predvsem iz mesa, olja in paradižnikove omake.
  • Ogljikovi hidrati: Približno 30-40 g ogljikovih hidratov na porcijo, večinoma iz špagetov, krušnih drobtin in paradižnikove omake.
  • Prehranske vlaknine: Glede na vsebnost krušnih drobtin in špagetov približno 3-5 g na porcijo.
  • Sladkor: Glede na dodan sladkor v paradižnikovi omaki in morebitno sladkor v gorčici, približno 2-4 g sladkorja na porcijo.
  • Sol: Odvisno od količine dodane soli in vsebnosti natrija v paradižnikovi omaki. Približno 500-700 mg natrija na porcijo.

Ta recept vsebuje zmerno količino beljakovin iz govejega mesa, uravnotežen delež maščob iz olja in paradižnikove omake ter ogljikovih hidratov iz špagetov, vendar pa je treba biti pozoren na dodan sladkor in natrij v omaki in začimbah. Ravnotežje hranilnih elementov je zadovoljivo.

Sestavine za mesne kroglice s špageti

  • 500 g mletega govejega mesa
  • 1 jajce
  • pest krušnih drobtin
  • 1-2 žlički gorčice
  • 500ml paradižnikove omake
  • 1-2 žlici moke
  • 1-2 žlici olja
  • 1-2 žlički sladkorja
  • 500 g špagetov
  • sol
  • poper
  • origano

Priprava

1V posodo stresemo goveje meso, dodamo jajce, sol, poper, origano in drobtine. Vse skupaj dobro premešamo in z roko oblikujemo kroglice.

2V posodi segrejemo olje, dodamo moko in prepražimo, da porumeni. Zalijemo s paradižnikovo omako, dodamo sladkor, sol in poper ter dobro premešamo. Ko omaka zavre, vanjo položimo mesne kroglice, zmanjšamo ogenj in pokrito kuhamo 45 minut.

3V vreli slani vodi skuhamo špagete in jih odcedimo ter preložimo v večjo servirno posodo. Dodamo mesne kroglice, dobro premešamo, potresemo s svežim origanom in ponudimo.

Če te zanima …

… kako lahko izboljšamo mesne kroglice s špageti:

  1. Dodajanje zelišč in začimb: Dodajte sveža ali suha zelišča, kot so bazilika, timijan, origano, ali česen za boljši okus.
  2. Uporaba kakovostnejšega mesa: Poskusite uporabiti kakovostnejše in bolj sveže meso za boljši okus in teksturo mesnih kroglic.
  3. Raznolika omaka: Poskusite z različnimi omakami, na primer bolonjsko omako ali pesto, za raznolike okuse.
  4. Dodatek parmezana ali drugih sirov: Dodajte nariban parmezan ali druge sire, da obogatite okus in teksturo.
  5. Dodatek zelenjave: V mesne kroglice ali omako lahko dodate zelenjavo po svojem okusu, kot so špinača, gobe ali paradižnik.
  6. Uporaba polnozrnatih špagetov: Namesto običajnih špagetov uporabite polnozrnate špagete za dodaten vlaknin in boljšo prehransko vrednost.
  7. Pečenje mesnih kroglic: Pred kuhanjem jih rahlo pecite v pečici, da dobijo hrustljavo skorjo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite