Bograč prihaja iz Prekmurja, ime pa je dobil iz madžarske besede za pastirski lonec. Bograč ni golaž, narejen je iz treh vrst mesa, krompir se pa kuha v bograču in ne posebej.
Sestavine
- 400 g govedine
- 400 g divjačine ( divji prašič, srna)
- 400 g svinjine
- 1,2 kg čebule
- 1,2 kg krompirja
- 6 strokov česna
- 1/2 žličke majarona in timijana
- 2 lovorova lista
- 1,5 dl belega vina
- 1,5 dl rdečega vina
- 0,5 l jušne osnove
- sol in poper
- 1 žlica mlete paprike
- 1/2 žličke pekoče paprike
- 2 žlici svinjske masti
Postopek
1V loncu stopimo svinjsko mast, dodamo nasekljano čebulo in jo dušimo približno pol ure, da postekleni. Čebulo malo posolimo in bo hitreje.
2Medtem meso operemo, obrišemo in narežemo na približno 3 cm velike kocke.
3Prepraženi čebuli dodamo nasekljan česen, ko ta zadiši pa še narezano govedino, dobro premešamo in pražimo približno 15 minut. Potresemo z mleto sladko in pekočo papriko, dobro premešamo in zalijemo s toliko jušne osnove, da prekrije vse sestavine. Posolimo, popopramo, dodamo majaron, timijan in lovor.
4Zavremo in pustimo da na nizki temperaturi vse 20 minut. V lonec dodamo narezano divjačino, zavremo in kuhamo naslednjih 20 minut.
5Na zadnje dodamo še narezani svinjino, dobro premešamo. Če je tekočine premalo, zalijemo s še malo jušne osnove. Kuhamo nadaljnjih 20 minut.
6Krompir olupimo in ga narežemo na manjše kocke, približno tako velike, kot meso. Kuhamo 30 minut, nato zalijemo z rdečim in belim vinom. Kuhamo še 15 minut, poskusimo, če je dovolj začinjeno, ko je krompir kuhan je naš bograč gotov.