Bograč

Znam svetuje

Bograč, kulinarični biser, ki nas popelje v srce tradicionalne madžarske kuhinje. Ta okusna jed je pravo kulinarično potovanje, ki združuje sočno meso, bogat paradižnikov osnovni pire in obilo začimb, da ustvari izjemno harmonijo okusov. Priprava bograča ni le kuharski postopek, ampak pravo doživetje, saj se okusi med počasnim kuhanjem združujejo v aromatično simfonijo. Postrezite ga v družbi dobrih prijateljev in doživite pristno uživanje ob okusih in vonjih te čudovite jedi, ki v sebi nosi dušo tradicije in gostoljubja.

Odkrijte okuse prekmurske dediščine. Pripnite si predpasnik in se pripravite na kulinarično popotovanje v srcu Prekmurja, kjer se tradicija sreča z okusi bogatega bograča.

Ime te priljubljene kulinarične mojstrovine izhaja iz madžarske besede za pastirski lonec, a bograč Prekmurske regije je več kot le preprosta jed.

Ni golaž, saj se iz treh vrst mesa ustvari prava paleta okusov, krompir pa dobi svoj značilen priokus, saj se kuha kar v bograču.

Sestavine za bograč

 • 400 g govedine
 • 400 g divjačine (divji prašič, srna)
 • 400 g svinjine
 • 1,2 kg čebule
 • 1,2 kg krompirja
 • 6 strokov česna
 • 1/2 žličke majarona
 • 1/2 žličke timijana
 • 2 lovorova lista
 • 1,5 dl belega vina
 • 1,5 dl rdečega vina
 • 0,5 l jušne osnove
 • sol
 • poper
 • 1 žlica mlete paprike
 • 1/2 žličke pekoče paprike
 • 2 žlici svinjske masti

Postopek

1V loncu stopimo svinjsko mast, dodamo nasekljano čebulo in jo dušimo približno pol ure, da postekleni. Čebulo malo posolimo in bo hitreje.

2Medtem meso operemo, obrišemo in narežemo na približno 3 cm velike kocke.

3Prepraženi čebuli dodamo nasekljan česen, ko ta zadiši pa še  narezano govedino,  dobro premešamo in pražimo približno 15 minut. Potresemo z mleto sladko in pekočo papriko, dobro premešamo in zalijemo s toliko jušne osnove, da prekrije vse sestavine. Posolimo, popopramo, dodamo majaron, timijan in lovor.

4Zavremo in pustimo da na nizki temperaturi vse 20 minut. V lonec dodamo narezano divjačino, zavremo in kuhamo naslednjih 20 minut.

5Na zadnje dodamo še narezani svinjino, dobro premešamo. Če je tekočine premalo, zalijemo s še malo jušne osnove. Kuhamo nadaljnjih 20 minut.

6Krompir olupimo in ga narežemo na manjše kocke, približno tako velike, kot meso. Kuhamo 30 minut, nato zalijemo z rdečim in belim vinom. Kuhamo še 15 minut,  poskusimo, če je dovolj začinjeno, ko je krompir kuhan je naš bograč gotov.

Ali ste vedeli?

Tradicionalna pastirska jed: Bograč izhaja iz madžarske kulinarike in ima korenine v tradiciji pastirskih skupnosti. To je bila prvotno enolončnica, ki so jo pripravljali pastirji na prostem ob odprtem ognju.

Raznolikost sestavin: Eno od zanimivosti bograča je, da ni enega univerzalnega recepta. Sestavine se lahko razlikujejo glede na regijo, družinsko tradicijo ali osebne preference. Meso (običajno govedina), krompir, paprika, čebula in začimbe so pogosti sestavni deli.

Lonec bograč (Bográc): Tradicionalno se bograč pripravlja v posebnem loncu, imenovanem “bográc” ali “bogrács” v madžarščini. Ta kovinski lonec ima trdno mesto v zgodovini priprave te jedi.

Družabno kuhanje na prostem: Priprava bograča je pogosto družabno doživetje, še posebej pri kuhanju na prostem. Ljudje se zberejo okoli ognja, delijo zgodbe, pojejo pesmi in uživajo v pripravi in degustaciji bograča.

Svetovno priznan recept: Zaradi svoje edinstvenosti in priljubljenosti je bograč postal prepoznavna jed, ki jo ljudje po vsem svetu vključujejo v svoje kuharske repertoarje.

Festivali bograča: V različnih delih sveta, zlasti na Madžarskem in v sosednjih regijah, se organizirajo festivali bograča, kjer ljudje tekmujejo v pripravi najboljšega bograča. To so priložnosti za skupno zabavo, kulinariko in tekmovanje.

Vpliv drugih kuhinj: Kljub svojemu madžarskemu izvoru je bograč vplival na kulinarike drugih regij. Različice te jedi najdemo tudi v sosednjih državah, vsaka s svojimi prilagoditvami in okusi.

Bograč v restavracijah po svetu: Zaradi svoje edinstvenosti in okusne kombinacije sestavin lahko bograč najdemo tudi v številnih restavracijah po svetu, ki želijo ponuditi okus tradicionalne srednjevropske kuhinje.

Prisotnost v slovenski kuhinji: Bograč je priljubljen tudi v slovenski kuhinji, kjer se pripravlja na različne načine. Slovenci so tej jedi dodali svoj pridih in jo vključili v svoje kulinarične tradicije.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite