Polnjene paprike v paradižnikovi omaki

Znam svetuje

Polnjene paprike so klasična jed s koreninami v tradicionalni kulinariki, vendar so se prilagodile tudi sodobnim okusom in prehranskim potrebam.

Zaradi preproste priprave in prijetnega okusa so polnjene paprike v paradižnikovi omaki pogosto jed, ki se deli med družinskimi obroki, ustvarja spomine in združuje ljudi za mizo.

Jed izvira iz mediteranske kulinarike, kjer se tradicionalno pripravlja s svežimi sestavinami, značilnimi za to regijo.

Nadev za polnjene paprike je lahko prilagojen glede na okus in preferencam. Vključuje mešanico mletega mesa, riža in začimb, kar daje jedi edinstveno kombinacijo okusov.

Omaka, narejena iz sočnih pelatov, dodaja jedi svežino in bogastvo okusa. Zelišča pa dopolnjujejo to omako. Uporabite katerakoli zelišča, peteršilj, drobnjak, origano, baziliko…, kar vam je všeč.

Sestavine za polnjene paprike v paradižnikovi omaki

  • 10 rumenih paprik – babura

Za nadev

  • 1 kg mletega mesa (tri četrtine govedine, četrtina svinjine)
  • 100 g riža
  • 1 čebula
  • 1 jajce
  • 1 glavica česna
  • šopek svežega peteršilja
  • sol
  • poper
  • malo ostre paprike po okusu
  • 2 žlici oljčnega olja

Za omako

  • 1 čebula
  • 500 g olupljenih paradižnikov- pelatov – svežih ali iz konzerve
  • 1 žlica sladke mlete paprike
  • 1 liter jušne osnove
  • šopek svežih zelišč – po okusu
  • lovorjev list
  • oljčno olje
  • majaron


Postopek

1Na malo oljčnega olja prepražimo čebulo da postekleni, dodamo drobno nasekljan česen, nasekljan peteršilj in dodamo še riž.

2Pražimo toliko časa, da riž postekleni. Meso damo v večjo posodo, dodamo prepraženo čebulo z rižem, jajce, solimo in popramo po okusu, dodamo malo ostre paprike in po želji še kakšne začimbe (timijan, baziliko, origano, rožmarin, muškatni orešček, zeleno, drobnjak).

3Vzamemo večji lonec in pripravimo omako. Čebulo nasekljamo in jo na malo oljčnega olja prepražimo, da postekleni. 4Dodamo paradižnike, mleto papriko, majaron, lovor in sveža zelišča in kuhamo nekaj minut. Če nam ostanejo koščki, omako s paličnim mešalnikom zmiksamo v homogeno zmes.

4Medtem pripravimo paprike. Z ostrim nožem izrežemo pokrovčke, očistimo semena, napolnimo jih z mletim mesom in pokrijemo s pokrovčkom.  Ne napolnite paprik do vrha, ker nadev malo naraste.

5Napolnjene paprike previdno zložimo v posodo z omako in zalijemo z jušno osnovo, paprike morajo biti pokrite.

6Če nam ostane nadev, iz njega oblikujemo kroglice in damo v lonec s paprikami.  Kuhamo približno 1 uro in jih pustimo malo stati, paprike so še boljše pogrete naslednji dan.

7Postrežemo s pire krompirjem ali kuhanim rižem, tudi s kruhom so odlične. Preden jih postavimo na mizo, jih še izdatno potresemo s svežimi zelišči, mi smo uporabili peteršilj in drobnjak.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite