Ko so polnjene paprike na mizi in kot priloga pire krompir, smo lahko prepriฤani, da se bomo najedli.
Sestavine
Paprike
- 10 rumenih paprik – babura
Nadev za v paprike
- 1 kg mletega mesa (tri ฤetrtine govedine, ฤetrtina svinjine)
- 100 g riลพa
- 1 ฤebula
- 1 jajce
- 1 ฤesen
- ลกopek sveลพega peterลกilja
- sol
- poper
- malo ostre paprike po okusu
Za omako
- 1 ฤebula
- 500 g olupljenih paradiลพnikov – pelatov – sveลพih ali iz konzerve
- 1 ลพlica sladke mlete paprike
- 1 liter juลกne osnove
- lovorov list
- oljฤno olje
- majaron
Postopek
1Na malo oljฤnega olja prepraลพimo ฤebulo, da postekleni, dodamo drobno nasekljan ฤesen, nasekljan peterลกilj in ลกe riลพ. Praลพimo toliko ฤasa, da riลพ postekleni. Meso damo v veฤjo posodo, dodamo prepraลพeno ฤebulo z riลพem, jajce, solimo in popramo po okusu, dodamo malo ostre paprike in po ลพelji ลกe kakลกne zaฤimbe (timijan, muลกkatni oreลกฤek, zeleno, drobnjak).
2Vzamemo veฤji lonec in pripravimo omako. ฤebulo nasekljamo in jo na malo oljฤnega olja prepraลพimo, da postekleni. Dodamo paradiลพnike, mleto papriko, majaron in kuhamo nekaj minut. ฤe nam ostanejo koลกฤki, omako s paliฤnim meลกalnikom zmiksamo v homogeno zmes. Med tem pripravimo paprike. Z ostrim noลพem izreลพemo pokrovฤke, oฤistimo semena, napolnimo jih z mletim mesom in pokrijemo s pokrovฤkom. Ne napolnite paprik do vrha, ker nadev malo naraste.
3Napolnjene paprike previdno zloลพimo v posodo z omako in zalijemo z juลกno osnovo, paprike morajo biti pokrite. ฤe nam ostane nadev, iz njega oblikujemo kroglice in damo v lonec s paprikami.ย Kuhamo pribliลพno 1 uro in jih pustimo malo poฤivati. Paprike so ลกe boljลกe, ko so naslednji dan pogrete. Postreลพemo s pire krompirjem.