Vložene kisle kumarice

Morda vas zanima

- Oglas -

Vložene kisle kumarice so klasična kulinarična poslastica, ki že stoletja navdušuje ljubitelje okusne hrane po vsem svetu. Te hrustljave in osvežujoče kumarice so sinonim za poletje, piknike in tradicionalne jedi. S svojim intenzivnim, slanem okusu ter edinstveno teksturo predstavljajo popoln dodatek k sendvičem, burgerjem, solatam in celo samostojnim prigrizkom.

Čeprav so vložene kumarice že dolgo priljubljene, njihov izvor sega v čas pred našim štetjem, ko so bile znane kot hrana, ki ohranja svežino in okus skozi dolge zimske mesece.

Danes so vložene kisle kumarice nepogrešljiv del kulinarične dediščine in predstavljajo ikoničen okus, ki nas vedno znova navdušuje.

Sestavine za vložene kisle kumarice

  • majhe kumarice za vlaganje
  • 1 liter kisa za vlaganje
  • 2 litra vode (če želite manj kisle kumarice, dodajte 3 litre vode)
  • 1 žlica soli
  • 1 žlica sladkorja
  • začimbe po želji (dodate lahko mešanico začimb za kumarice)

Postopek

1Količino tekočine lahko prilagajate količini kumaric. Pazite le, da bo razmerje sestavin ostalo enako.

2Kumarice operite, lahko kar z novo gobico za pomivanje posode, da odstranite male bodice. Oprane kumarice do suhega pobrišite s kuhinjsko krpo.

3Zavrite vodo s sladkorjem in soljo, da se stopita in nato dodajte še kis. Kozarce sterilizirajte (v pečici 10 minut na 110 °C). Pokrovčke sterilizirajte z žganjem. Kozarce sproti jemljite iz pečice, da bo sterilizacija res učinkovita.

4V kozarec najprej dodajte začimbe (pol čajne žličke za klasično velikost kozarca). Okus lahko obogatite z dodatkom stroka česna ali z malo mlade čebule, mogoče s par zrnc popra, kopra, z lovorjem ali grozdnimi jagodami. Nato na tesno naložite vanj osušene kumarice – čisto do vrha spodnjega roba navoja. Kumarice prelijte z vrelo mešanico kisa. Kumarice morajo biti v celoti pokrite s tekočino. Kozarce pokrijte s pokrovi in jih takoj obrnite na glavo, da se ustvari vakuum, ki prepreči kvarjenje.

5Po petih minutah jih postavite nazaj v navaden položaj, pokrijte s kuhinjsko krpo in počasi ohladite. Kozarce lahko dodatno za nekaj časa postavite v pekač z vodo in ga date v pečico na 100 °C (pasterizacija), dokler se ne začnejo dvigat mehurčki oziroma dokler kumarice ne rahlo spremenijo barve. Pečico izklopite in pustite, da se kozarci počasi ohlajajo čez noč.

Nasvet

6Ponavadi se vlagajo majhne kumarice. Če imate tudi kaj večjih, ki še nimajo prevelikih semen, jih samo narežite na kolobarje, debele 2-3 mm, in jih vložite po istem postopku.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Sorodna vsebina

- Oglas -

Navdušeni boste tudi nad