Če želimo popestriti klasične pohane marele, jih postrežemo s pršutom in tatarsko omako.
Sestavine za ocvrte dežnikarice s pršutom in tatarsko omako
Tatarska omaka
- 150 ml majoneze
- 1/2 žlice belega vina
- 1/2 šalotke
- 2 stroka česna
- 2 fileja slanih inčunov
- 2 kisli kumarici
- 1 velika žlica kaper v slanici
- 100 ml kisle smetane
- 1 žička sveže nasekljanega peteršilja in koprca
- ščepec soli in popra
Ocvrte dežnikarice
- 4 klobuki orjaških dežnikaric
- 3 jajca
- 1/2 žličke soli
- 1/4 žličke popra
- 80 g drobtinic
- olje za cvrtje
- 100 g tanko narezanega pršuta
Postopek
1Najprej pripravimo tatarsko omako. Šalotko, česen in kapre drobno nasekljamo. Drobno narežemo kumarice in inčune. Sestavinam dodamo majonezo in dobro zmešamo z žlico. Dodamo pol žličke belega vina (izboljša okus) in kislo smetano. Dobro (vendar nežno) premešamo in čisto na koncu dodamo še nasekljan peteršilj in koper. Tatarsko omako postavimo v hladilnik in ocvremo marele.
2Marelam najprej odstranimo bet, jih očistimo in obrišemo z vlažno krpo. Če imamo velike klobuke, jih narežemo na polovice ali četrtine.
3V skledi razžvrkljamo jajca s soljo in poprom. Na večji krožnik natresemo drobtinice. V široki ponvi segrejemo olje za cvrtje na približno 170°C.
4Dežnike najprej temeljito namočimo v jajčno mešanico, povaljamo v drobtinicah in položimo v segreto olje. Cvremo približno 4 minute na stran, dokler se ne obarvajo zlato-rjavo. Ocvrte odlagamo na papirnato brisačko, da vpije odvečno olje.
5Na krožnik postavimo ocvrte marele, čez položimo rezino pršuta in takoj postrežemo s tatarsko omako.
6Ker so marele težko prebavljive, jih ne jemo za večerjo, zraven pa pijemo brezalkoholne pijače, najbolje vodo.