Karpačo ali (Carpaccio) izvira iz Benetk, zasnoval ga je lastnik znamenitega bara v času razstave Vittora Carpaccia in po njem je ta izvrstna specialiteta tudi dobila ime.
Goveji karpačo z rukoli in parmezanom je zelo preprosto pripraviti, rabite le res kvalitetno meso, pljučni file iz osrednjega dela in nekaj osnovnih sestavin. Idealen je za poletne večere, ko se nam ne ljubi prižigati štedilnika.
Sestavine za goveji karpačo z rukolo in parmezanom
- 400 g govejega fileja
- 100 g na tanke lističe narezanega parmezana
- 100 g rukole
- 70 ml limoninega soka
- 100 ml dobrega, domačega oljčnega olja
- sol
- poper
Postopek
1Goveji file narežemo na res tanke rezine.
2Pripravimo omako. Limono stisnemo in precedimo, da odstranimo koščke. Dodamo oljčno olje, žličko soli in žličko popra, bolje je, da uporabimo poper v zrnju, ki ga prej zdrobimo v možnarju.
3S pomočjo metlice dobro premešamo vse sestavine. Servirno posodo premažemo s pripravljeno omako, nanjo razporedimo rezine pljučnega fileja, ga premažemo z omako in po vrhu razporedimo rukolo in na lističe narezan parmezan.
4Vse skupaj še pokapljamo z limonino omako. Postrežemo z veliko skledo sezonske solate in okusna večerja je pripravljena.