Pomemben dejavnik pri nakupu mesa je, da vemo, iz katerega dela telesa je. Odloฤimo se seveda glede na jed, ki jo bomo iz mesa pripravili. Le tako bo rezultat zadovoljiv.
Kakovostna govedina naฤeloma prihaja in nadzorovanje reje; ฤim hitreje pridobiva govedo na teลพi, tem bolj krhko je njeno meso. Pri prodaji naj bi bil na mesu podatek o kraju, od koder meso prihaja, in ali gre za bika ali za kravo in podobno.
Pljuฤna peฤenka ali goveji file je meso za prave gurmane. Brez dvoma velja za bioloลกko najdragocenejลกi, najneลพnejลกi in tudi najdraลพji kos govedine. Vsebnost maลกฤob je med 3-4%. Goveji file je idealen za hitro toplotno obdelavo. Najbolj priljubljeni so biftek, zrezki in pljuฤna peฤenka, ki jo peฤemo v enem kosu in ima izredno krhko meso.
Cenjen, krhek roastbif, ali tudi nizki hrbet ima prav tako zelo kakovostno meso, vendar je vsebnost maลกฤob veฤja ot pri pljuฤni peฤenki, okoli 10-16%. Pri nakupu bodite pozorni na strukturo maลกฤobe: meso naj bi bilo le rahlo preraลกฤeno z maลกฤobo, ker maลกฤoba vpliva na okus in krhkost mesa. Roastbif pogosteje peฤemo v enem kosu kot peฤenko, ali pa iz njega pripravimo zrezke.
Stegno predstavlja polovico mase ลพivali. Delimo ga na naslednje: (kriลพ (roลพa, ramstek), stegno, oreh (krogla, kepa) in boฤnik. Meso stegna je rahlo vlaknato in ne vsebuje veliko kit. Primerno je za peฤenje (oreh), za zvitke, hitro peฤenje in ลกe posebaj za krhek golaลพ (boฤnik). Priljubljen kriลพ predvsem kuhamo. Ta del je izrezan iz stegna.
Meso prsi in reber je cenjeno in primerno predvsem za kuhanje juhe. Pri mesarju zahtevajte meso prsne konice, saj ima veฤ mesa in vsebuje manj maลกฤob kot rebra iz zadnjega dela. Meso prsi in reber je v ponudbi s kostmi.
Meso pleฤeta je v primerjavi z mesom stegna precej trลกe, saj vsebuje veฤ kit. Zaradi tega je tudi cenejลกe od mesa stegna ali hrbta. Toda to ne pomeni, da meso pleฤeta ni okusno. Primerno je predvsem za duลกenje (golaลพ) in zvitke. Za kuhanje je naprimernejลกe meso srednjega dela pleฤeta.
Meso hrbta je najboljลกe meso za kuhanje. Je dovolj preraลกฤeno z maลกฤobo in zelo neลพno. Ta del govedine je zelo priljubljen v Ameriki, kjer iz njega pripravljajo ogromne steake, imenovane T-bone steak in porterhouse steak.
