Govedina

Znam svetuje

Pomemben dejavnik pri nakupu mesa je, da vemo, iz katerega dela telesa je. Odloฤimo se seveda glede na jed, ki jo bomo iz mesa pripravili. Le tako bo rezultat zadovoljiv.

Kakovostna govedina naฤeloma prihaja in nadzorovanje reje; ฤim hitreje pridobiva govedo na teลพi, tem bolj krhko je njeno meso. Pri prodaji naj bi bil na mesu podatek o kraju, od koder meso prihaja, in ali gre za bika ali za kravo in podobno.

Pljuฤna peฤenka ali goveji file je meso za prave gurmane. Brez dvoma velja za bioloลกko najdragocenejลกi, najneลพnejลกi in tudi najdraลพji kos govedine. Vsebnost maลกฤob je med 3-4%. Goveji file je idealen za hitro toplotno obdelavo. Najbolj priljubljeni so biftek, zrezki in pljuฤna peฤenka, ki jo peฤemo v enem kosu in ima izredno krhko meso.

Cenjen, krhek roastbif, ali tudi nizki hrbet ima prav tako zelo kakovostno meso, vendar je vsebnost maลกฤob veฤja ot pri pljuฤni peฤenki, okoli 10-16%. Pri nakupu bodite pozorni na strukturo maลกฤobe: meso naj bi bilo le rahlo preraลกฤeno z maลกฤobo, ker maลกฤoba vpliva na okus in krhkost mesa. Roastbif pogosteje peฤemo v enem kosu kot peฤenko, ali pa iz njega pripravimo zrezke.

Stegno predstavlja polovico mase ลพivali. Delimo ga na naslednje: (kriลพ (roลพa, ramstek), stegno, oreh (krogla, kepa) in boฤnik. Meso stegna je rahlo vlaknato in ne vsebuje veliko kit. Primerno je za peฤenje (oreh), za zvitke, hitro peฤenje in ลกe posebaj za krhek golaลพ (boฤnik). Priljubljen kriลพ predvsem kuhamo. Ta del je izrezan iz stegna.

Meso prsi in reber je cenjeno in primerno predvsem za kuhanje juhe. Pri mesarju zahtevajte meso prsne konice, saj ima veฤ mesa in vsebuje manj maลกฤob kot rebra iz zadnjega dela. Meso prsi in reber je v ponudbi s kostmi.

Meso pleฤeta je v primerjavi z mesom stegna precej trลกe, saj vsebuje veฤ kit. Zaradi tega je tudi cenejลกe od mesa stegna ali hrbta. Toda to ne pomeni, da meso pleฤeta ni okusno. Primerno je predvsem za duลกenje (golaลพ) in zvitke. Za kuhanje je naprimernejลกe meso srednjega dela pleฤeta.

Meso hrbta je najboljลกe meso za kuhanje. Je dovolj preraลกฤeno z maลกฤobo in zelo neลพno. Ta del govedine je zelo priljubljen v Ameriki, kjer iz njega pripravljajo ogromne steake, imenovane T-bone steak in porterhouse steak.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite