Juha iz rdeče leče

Znam svetuje

Ko se naveličate juh, ki so stalnica v vaši kuhinji, lahko poskusite to odlično alternativo – juho iz rdeče leče. Na lečo namreč vse prevečkrat pozabimo, čeprav je znana po svojih zdravilnih učinkih in jo uvrščamo med t.i. superživila. Če je nismo prej namočili, jo moramo kuhati veliko dlje, zato je najbolje, da jo namakamo kar čez noč.

Sestavine za 6 oseb

  • 20 g masla
  • 1 na drobno sesekljana velika čebula
  • 450 g na kockice narezanega pastinaka
  • 340 g na kockice narezanega korenčka
  • 1,5 dcl suhega šerija
  • 85 g rdeče leče
  • 1,2 l zelenjavne jušne osnove
  • sol in poper po okusu
  • 2 žlički naribanega hrena
  • 6 žlic creme fraiche ali kisle smetane (če želimo)

Postopek

1V veliki kozici stopimo maslo, dodamo čebulo, dobro premešamo in na šibkem ognju dušimo 10 minut, dokler se ne zmehča.

2Primešamo pastinak, korenček in šeri ter zavremo. Vse skupaj pustimo rahlo vreti 40 minut.

3V juho dodamo lečo, jušno osnovo, sol in poper po okusu. Zavremo, zmanjšamo ogenj in pokrijemo ter pustimo rahlo vreti še nadaljnjih 15 do 20 minut, oziroma dokler se leča ne zmehča.

4Juho s paličnim mešalnikom zmiksamo do gladkega. Če je pregosta, ji dodamo malo vode.

5V creme fraiche vmešamo nastrgan hren, juho nalijemo v ogrete skodelice ter po želji dodamo creme fraiche ali kislo smetano s hrenom. Okrasimo z najljubšo svežo začimbo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite