Ričet s prekajenim mesom

Znam svetuje

Ko pozimi nimamo idej kaj skuhati za kosilo, si pripravimo tole enolončnico iz ješprenja, fižola, krompirja in prekajenega svinjskega mesa. Zraven obvezno naredimo tudi sladico 😊.

Sestavine za ričet s prekajenim mesom

  • 250 g svinjskega prekajenega mesa – rebrca ali vršički
  • 250 g ješprenja
  • 150 g fižola
  • 150 g krompirja
  • 2 večja korenčka
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • 1 steblo zelene
  • 1 šopek peteršilja
  • 1 lovorjev list
  • 1 žlička timijana
  • 1 žlička sladke paprike, lahko tudi malo pekoče
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • sol
  • poper
  • 0,3 dl oljčnega olja ali žlica svinjske masti

Postopek

1Fižol čez noč namočimo. Ješprenj temeljito operemo pod tekočo vodo. Damo ju v lonec zalijemo s približno tremi litri hladne vode, dodamo lovor in kuhamo približno pol ure. Vode ne solimo.

2V drugem  loncu segrejemo oljčno olje ali svinjsko mast. Dodamo nasekljano čebulo, malo jo posolimo, da se hitreje razpusti. Ko povre vsa tekočina, ki jo spusti čebula, dodamo ostrgan in na kolute narezan korenček, malo popražimo, nato dodamo še nasekljana česen, peteršilj in na majhne koščke narezano zeleno. Na visoki temperaturi pražimo nekaj minut.

3Suho meso temeljito operemo, osušimo in narežemo na kose. Dodamo jih v lonec k čebuli. Nekaj minut dušimo, nato prilijemo na polovico kuhan fižol in ješprenj skupaj z vodo, v kateri sta se kuhala. Posolimo in popopramo, dodamo še svež ali posušen timijan in sladko oziroma pekočo papriko.

4Krompir olupimo in narežemo na majhne koščke. Dodamo ga v lonec, če je premalo vode, jo še malo dodamo. Kuhamo še pol ure, da se krompir zmehča. Poskusimo, če je dovolj začinjeno, če ni, dodamo še začimbe in paradižnikovo mezgo. Dobro premešamo in pustimo vreti še 10 minut. Postrežemo takoj.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite