Juha, ki smo jo pogosto jedli v otroštvu.
Sestavine za prežganko
- 2 žlici masla
- 3 žlice moke
- 2 jajci
- 1,2 l vode
- 1 žlička mlete kumine
- 1 žlička česna v prahu
- sol
- poper
- 2 vejici svežega peteršilja
Postopek
1V loncu stopimo maslo in nanj potrosimo moko. Na zmerni temperaturi, ob stalnem mešanju, pražimo moko, do zlato-rjave barve, ne sme se nam zažgati.
2Postopoma prilivamo vodo in nenehno mešamo, da se nam ne naredijo grudice. Začinimo s soljo, poprom, kumino in mletim česnom. Pustimo vreti 15 minut, da juha dobi pravi okus.
3V skodelici razžvrkljamo jajci, malo jih posolimo in počasi, ob nenehnem mešanju, vlivamo v prežganko.
4Kuhamo še 2 minuti, juho prelijemo na krožnike in potresemo z nasekljanim svežim peteršiljem.