Drobnjakova kremna juha – nežna, aromatična in polna svežine je tisti domači recept, ki nas pogreje ob prvih hladnih dneh in osveži ob toplih večerih. Preprosta, a bogata po okusu – z nežnim krompirjem, česnom in čebulo, prelivom kisle smetane ter svežim drobnjakom, ki diši po pomladi in zdravju. Je juha, ki nas nahrani, napolni z energijo in spomni, kako malo je treba za pravo udobje na žlico.
Sestavine za drobnjakovo kremno juho (za 4 osebe)
- 1 žlička masla ali oljčno olje
- 2 stroka česna
- 3 skodelice sesekljane čebule (tudi z zelenimi repki)
- 1/2 skodelice sesekljanega drobnjaka plus malo za okras
- 3 krompirji (olupljeni in narezani na kocke)
- 1,2 l zelenjavne ali piščančje bistre juhe
- sol
- poper
- kisla smetana za serviranje
Postopek priprave
1V večjem loncu segrejte maslo ali oljčno olje. Ko zadiši, dodajte nasekljan česen in ga na hitro popražite – le toliko, da spusti aromo.
2Dodajte nasekljano čebulo (tudi zelene dele) in pražite, dokler se ne zmehča in postekleni. Če se prijema dna, dodajte malo juhe.
3Dodajte narezan krompir in pražite nekaj minut, da se prepoji z aromo čebule in česna.
4Prilijte juho, zavrite in kuhajte 15–20 minut, da se krompir popolnoma zmehča.
5Juho zmiksajte s paličnim mešalnikom do gladke, kremaste teksture. Po želji dodajte še nekaj juhe, če jo želite bolj redko.
6Začinite s soljo in sveže mletim poprom, nato vmešajte drobnjak. Na hitro pokuhajte še minuto ali dve, da sprosti svojo aromo, a ostane zelen in svež.
7Juho postrezite vročo – z žličko kisle smetane, potreseno s svežim drobnjakom in nekaj kapljicami olivnega olja. Po želji dodajte še domače kruhove kocke ali popečen kruh.
Nasveti za popolno drobnjakovo juho
• Namesto krompirja lahko uporabite tudi korenino zelene ali pastinak za bolj aromatičen okus.
• Juho lahko obogatite s kančkom limoninega soka – poudari svežino drobnjaka.
• Če želite bolj hranilno različico, dodajte nekaj žlic kuhane smetane ali kremnega sira.
• Za bolj “gourmet” pridih posujte juho z nekaj kapljicami bučnega olja ali popečenimi semeni.
Pogosta vprašanja (FAQ)
Ali lahko uporabim zamrznjen drobnjak?
Da, a ga dodajte šele tik pred koncem kuhanja, da ohrani čim več okusa in barve.
Kako dolgo zdrži juha v hladilniku?
Shranjena v zaprti posodi v hladilniku zdrži do 3 dni. Pred postrežbo jo pogrejte in po potrebi dodajte malo juhe ali vode.
Lahko juho zamrznem?
Lahko – brez dodane kisle smetane. Pred serviranjem jo počasi odmrznite in dodajte smetano tik pred postrežbo.