Drobnjakova kremna juha je preprosta, vendar nasitna in sveža. Drobnjak je najmanjši pripadnik družine lukovk in se odlično ujema s krompirjem, čebulo in česnom, kar dokazuje tudi ta kremna juha.
Drobnjak si lahko pripiše dosti pohvalnih besed: bogat je z vitaminom A in C ter vitaminom B12. Preganja prehlad, dviguje razpoloženje. Če na dan zaužijemo samo 100 gramov drobnjaka, dobimo kar 50 mg vitamina C, to pa je že 85 odstotkov naših dnevnih potreb. Zato ga kar redno uporabljajmo, najbolje svežega, ki ga malo ali obilno posipamo po že gotovih jedeh.
Sestavine za drobnjakovo kremno juho
- 1 žlička masla ali oljčno olje
- 2 stroka česna
- 3 skodelice sesekljanje čebule, skupaj z zelenimi repki
- 1/2 skodelice sesekljanega drobnjaka
- 3 krompirje
- 1,2 l zelenjavne ali piščančje bistre juhe
- sol in poper
- kisla smetana
Postopek
1V večji lonec dajte maslo ali oljčno olje in ga segrejte na srednjem ognju.
2Dodajte sesekljan česen in ga na hitro popražite, da zadiši, nato dodajte še sesekljano čebulo (tudi zelene dele). Pražite, dokler se čebula ne zmehča; če se prijema dna, dodajte malo juhe.
3V lonec dodajte olupljen in na kocke narezan krompir. Nekaj minut ga pražite skupaj s čebulo in česnom.
4Prilijte zelenjavno ali piščančjo juho, zavrite in kuhajte, dokler krompir ni povsem mehak.
5Juho zmiksajte s paličnim mešalnikom ali jo prelijte v blender in zmešajte do gladkega, nato vrnite v lonec.
6Začinite s soljo in sveže mletim poprom po okusu. Vmešajte nasekljan drobnjak in po potrebi še malo pokuhajte.
7Juho postrezite vročo, v vsak krožnik dodajte žlico kisle smetane.