Jagodna marmelada z bezgom

Znam svetuje

Jagodna marmelada z bezgom spremeni vsak griลพljaj v pravo doลพivetje. Sladka je in tudi sveลพa, z okusi poletja, ki se prepletajo v vsakem kozarcu. Priprava te marmelade je preprosta, a rezultat vrhunski. Ko jagode in bezgove cvetove kuhamo skupaj, se njihovi okusi zdruลพijo in ustvarijo gosto, ลพametno teksturo z drobci sladkih jagod, ki kar razpadejo v ustih. Vonj tega sladkega preliva bo napolnil kuhinjo in pritegnil vse, ki se bodo znaลกli v bliลพini. Jagode, polne sonฤne sladkosti, so mehke in soฤne, kar se lepo zlije z rahlo cvetliฤnim okusom bezga. Bezgovi cvetovi dodajajo pridih neลพnosti in subtilne aromatiฤne note, ki se popolnoma ujamejo s sladko jagodno osnovo.

Jagode in bezgovi cvetovi se odliฤno ujemajo zaradi kombinacije okusov in arom. Jagode imajo sladek in osveลพujoฤ okus, medtem ko imajo bezgovi cvetovi neลพen, rahlo cvetliฤen okus. Ta kontrast okusov ustvarja zanimivo harmonijo na jeziku, ki prinaลกa raznolikost in kompleksnost okusa. Bezgovi cvetovi imajo ฤudovito aromo, ki se lepo meลกa s sladko diลกavo jagod. Ta kombinacija ustvari privlaฤen vonj in okus, ki je hkrati cvetliฤen, sladek in osveลพujoฤ.

Sestavine za jagodno marmelado z bezgom

  • 500 g sveลพih jagod
  • 200 g sladkorja
  • 2-3 sveลพa bezgova socvetja
  • 1 limona (sok in lupinica)
  • 2 ลพlici vode

Postopek

1Jagode operemo, odstranite peclje in jih nareลพemo na manjลกe koลกฤke. Damo jih v veฤji lonec ter dodamo sladkor, sveลพe bezgove cvetove, sok ene limone in lupinico ter 2 ลพlici vode. Dobro premeลกamo, da se sladkor enakomerno razporedi.

2Postavimo lonec na ลกtedilnik in ga segrejemo na srednjo temperaturo. Meลกamo s kuhalnico, da se sladkor stopi in sestavine dobro poveลพejo. Ko zmes zaฤne vreti, zmanjลกamo ogenj in kuhamo pribliลพno 30-40 minut. Obฤasno premeลกamo, da se marmelada ne prime na dno lonca.

3Med kuhanjem boste opazili, da se jagode razpustijo in tvorijo gostejลกo teksturo. Marmelada bo postopoma postajala debelejลกa. Med kuhanjem odstranimo bezgove cvetove, da ostane samo jagodna marmelada.

4Preverite gostoto marmelade tako, da na hladen kroลพnik kanete nekaj kapljic marmelade. ฤŒe se hitro strdi in ne razteka, je marmelada pripravljena. ฤŒe je ลกe preveฤ tekoฤa, nadaljujte s kuhanjem in preverjanjem gostote na hladnem kroลพniku.

5Ko je marmelada pripravljena, jo prelijemo v sterilizirane kozarce, dobro zapremo in obrnemo kozarce na glavo. Tako se bo ustvaril vakuum, ki bo pomagal podaljลกati rok uporabnosti marmelade.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite