Jagodna marmelada z bezgom spremeni vsak griลพljaj v pravo doลพivetje. Sladka je in tudi sveลพa, z okusi poletja, ki se prepletajo v vsakem kozarcu. Priprava te marmelade je preprosta, a rezultat vrhunski. Ko jagode in bezgove cvetove kuhamo skupaj, se njihovi okusi zdruลพijo in ustvarijo gosto, ลพametno teksturo z drobci sladkih jagod, ki kar razpadejo v ustih. Vonj tega sladkega preliva bo napolnil kuhinjo in pritegnil vse, ki se bodo znaลกli v bliลพini. Jagode, polne sonฤne sladkosti, so mehke in soฤne, kar se lepo zlije z rahlo cvetliฤnim okusom bezga. Bezgovi cvetovi dodajajo pridih neลพnosti in subtilne aromatiฤne note, ki se popolnoma ujamejo s sladko jagodno osnovo.
Jagode in bezgovi cvetovi se odliฤno ujemajo zaradi kombinacije okusov in arom. Jagode imajo sladek in osveลพujoฤ okus, medtem ko imajo bezgovi cvetovi neลพen, rahlo cvetliฤen okus. Ta kontrast okusov ustvarja zanimivo harmonijo na jeziku, ki prinaลกa raznolikost in kompleksnost okusa. Bezgovi cvetovi imajo ฤudovito aromo, ki se lepo meลกa s sladko diลกavo jagod. Ta kombinacija ustvari privlaฤen vonj in okus, ki je hkrati cvetliฤen, sladek in osveลพujoฤ.
Sestavine za jagodno marmelado z bezgom
- 500 g sveลพih jagod
- 200 g sladkorja
- 2-3 sveลพa bezgova socvetja
- 1 limona (sok in lupinica)
- 2 ลพlici vode
Postopek
1Jagode operemo, odstranite peclje in jih nareลพemo na manjลกe koลกฤke. Damo jih v veฤji lonec ter dodamo sladkor, sveลพe bezgove cvetove, sok ene limone in lupinico ter 2 ลพlici vode. Dobro premeลกamo, da se sladkor enakomerno razporedi.
2Postavimo lonec na ลกtedilnik in ga segrejemo na srednjo temperaturo. Meลกamo s kuhalnico, da se sladkor stopi in sestavine dobro poveลพejo. Ko zmes zaฤne vreti, zmanjลกamo ogenj in kuhamo pribliลพno 30-40 minut. Obฤasno premeลกamo, da se marmelada ne prime na dno lonca.
3Med kuhanjem boste opazili, da se jagode razpustijo in tvorijo gostejลกo teksturo. Marmelada bo postopoma postajala debelejลกa. Med kuhanjem odstranimo bezgove cvetove, da ostane samo jagodna marmelada.
4Preverite gostoto marmelade tako, da na hladen kroลพnik kanete nekaj kapljic marmelade. ฤe se hitro strdi in ne razteka, je marmelada pripravljena. ฤe je ลกe preveฤ tekoฤa, nadaljujte s kuhanjem in preverjanjem gostote na hladnem kroลพniku.
5Ko je marmelada pripravljena, jo prelijemo v sterilizirane kozarce, dobro zapremo in obrnemo kozarce na glavo. Tako se bo ustvaril vakuum, ki bo pomagal podaljลกati rok uporabnosti marmelade.