Če smo pridni in imamo na vrtu jagode, so vložene jagode odličen način, da jih za zimo shranimo v sladkem sirupu. Tako pripravljene jagode dodajamo jogurtu, skuti, uporabimo pri pripravi sladic ali jih enostavno ponudimo kot sladico po okusnem kosilu.
Sestavine za vložene jagode
- 500 g jagod
- 500 ml vode
- 350 g sladkorja
- 1 limona – sok
Postopek
1Izberemo zrele, ne prevelike in zdrave sadeže. Jagode operemo, jim odstranimo peclje in posušimo na papirnati brisački.
2Sirup pripravimo tako, da vodo in sladkor zavremo in pustimo vreti 5 minut.
3Jagode razdelimo v dva sterilizirana kozarca za vlaganje. Limono stisnemo in s sokom pokapljamo jagode.
4Zalijemo z vročim sirupom in dobro zapremo.
5Kozarčka zavijemo v kuhinjski krpi in postavimo v visok lonec. Napolnimo ga z vodo in pristavimo na štedilnik. Zavremo in pustimo vreti še 30 minut, zatem kozarca pustimo v vodi, da se popolnoma ohladita.
6Vložene jagode shranimo v temnem in hladnem prostoru.