Kako vzgojiti ingver

Znam svetuje

O blagodejnih in zdravilnih učinkih ingverja ste gotovo že veliko prebrali, najbrž pa niste pomislili, da bi ga vzgojili sami. Njegova vzgoja je presenetljivo preprosta. Uspeva v notranjih prostorih in ne potrebuje veliko nege, le malo sonca.

Ingver je tropska rastlina in izvira iz Azije, kjer slovi kot zdravilo stotih bolezni, k nam pa so ga začeli uvažati šele pred nekaj leti. Poleg zdravilnih učinkovin je tudi lepa lončnica, ki s svojimi cvetovi popestri dom. Ker ne prenaša zmrzali, bo najbolje uspeval v notranjosti, v senci, saj ne prenese neposredne sončne svetlobe. Za rast bo potreboval okoli deset mesecev.

Sajenja se lotimo konec zime oziroma zgodaj spomladi, v začetku marca. Najbolje je kupiti ekološkega, saj je ingver iz običajnih trgovin poškropljen s pesticidi in fungicidi, kar mu preprečuje brstenje. V tem primeru ga je priporočljivo čez noč namočiti v vodo, s čimer ga očistimo škodljivih snovi.

Korenino posadimo v večji lonec, zemlja pa naj bo bogata s hranili, pri čemer lahko uporabimo kompost. Ingver posadimo 20 do 30 centimetrov globoko v zemljo. Korenina naj bo čim bolj mesnata z večjim številom “očes”, prst pa neprestano vlažna. Ingver potrebuje precej zalivanja, kljub vsemu pa ne smemo pretiravati. Če dobi prst vonj po plesni, smo ga zalili preveč. Prav tako moramo poskrbeti za odtekanje vode, da korenine ne bi zgnile. Za zalivanje sta najustreznejši postana voda ali deževnica.

Na začetku bo rast počasna, opazili bomo le nekaj listov, odrasla rastlina pa zraste tudi do enega metra. Tedaj jo lahko prestavimo na balkon ali teraso.

Jeseni se bo rastlina začela sušiti, rasti pa bo začela korenika, torej del, ki ga uporabljamo kot začimbo. Naberemo jo, ko se zelenje popolnoma posuši. Korenike lahko uporabimo v kuhinji ali pa jih ponovno posadimo ter počakamo do pomladi, ko bo rastlina pognala novo zelenje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite