Vse o kompostu

Znam svetuje

Imaš na vrtu kompostnik? Odlično! Kompostnik je namreč odlična rešitev za odpadke. A pozor, določenih odpadkov nikar ne dajajte na kompostnik, če ga želite uporabiti kot gnojilo.

Veliko ljudi na svoj kompostnik odlaga prav vse, kar je odpadnega iz kuhinje in s tem uniči dobre lastnosti domačega kompostnika. Dober kompostnik je izredno dragocen, saj je poln hranljivih snovi, ki pomagajo pri oskrbovanju našega vrta.

Razne masti in olja ne spadajo na kompost, saj imajo močan vonj po hrani. Tudi če nas to ne moti, se maščoba izpira v tla in na občutljivih območjih lahko pride celo do podtalnice. Kuhinjsko olje privablja tudi žuželke, ki si jih ne želimo imeti na vrtu, zato za maščobe ustrezno poskrbimo in jih odlagajmo na za to namenjena mesta.

Pepel, ki pozimi ostane v kurišču peči ali kamina, je priporočljivo stresti na vrt ali kompost, saj je zemlja bolj rahla. Pepel naj bo le iz lesa in čimbolj čist. Ostanke pepela in oglja iz piknikov pa nikar ne dajajmo na kompost. Pepel je poln maščob, oglje pa vsebuje kemikalije, ki si jih ne želimo na vrtu oziroma v zemlji. Na kompost tudi ni priporočljivo odlagati vej, ki smo jih odrezali, še posebej, če je rastlina bolna. Raje jih odložimo na posebno mesto in jih ob primernem vremenu zakurimo. Če veje odlagamo na kompost, lahko bolezen rastline prenašamo na ostale, saj imajo odlične pogoje za razmnoževanje.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite