Kdo koga nadzoruje

Znam svetuje

Nadzor je potreba po tem, da točno vemo, kdo kaj dela in kako to dela. Za nadzorom se torej skriva notranja potreba, da poznamo potek in izid dogodkov. Za to potrebo pa se največkrat skriva strah – strah, da stvari ne bodo narejene tako, kot si želimo, strah, da ne bomo kos nepričakovanim dogodkom, strah, da bo prišlo do nenačrtovanih posledic itd. Ironija potrebe po nadzoru pa je ta, da on nadzira nas in ne obratno. Tak odnos do življenja nas prikrajša za spontanost in lahkotnost, ki sta nujni komponenti zadovoljnega življenja.

Nadzor je navadno priučen. To pomeni, da smo se potrebe po nadzoru naučili – od sorodnikov, sodelavcev, partnerja ali drugih oseb, ki so želele imeti vse pod nadzorom in so bistveno vplivale na naše življenje. Včasih pa je nadzor priučena obrambna reakcija, kar pomeni, da smo se v preteklosti počutili ogrožene in nam je nadzorovanje oseb ali zunanjih okoliščin zagotavljalo varnost. Nepredelan občutek ogroženosti in potreba po nadzoru pa se lahko prebudita tudi kasneje v življenju, in to v povsem vsakdanjih in varnih okoliščinah. Nepredvidena gneča na cesti? Sodelavec ni uredil dokumentov, kot smo si zamislili? Če nam to predstavlja stres, je morda čas, da se soočimo s svojo potrebu po nadzoru.

Dobra novica je, da se naučene potrebe po nadzoru lahko »od-učimo«. Za to potrebujemo voljo in čas, pa tudi strokovna pomoč nam pride prav. Prvi korak je prepoznati svoje nagnjenje po pretiranem nadzoru, drugi pa je želja, da to odpravimo. Že odgovor na vprašanji Zakaj želim imeti vse pod nadzorom?in Kako se počutim, ko nimam nadzora nad dogodki in/ali osebami?, lahko zamaje našo potrebo po pretiranem nadzoru in preusmeri fokus na nas same oziroma na naše prave potrebe. Zato …

Ko gredo zadeve izven našega nadzora, si v mislih (ali na glas) večkrat ponovimo stavek Jaz zmorem spustiti potrebo po nadzoru in se predati življenju ter sprejeti, da stvari niso vedno take, kot si želim.

Katjuša Gorela je motivatorka in svetovalka za osebno rast in bolj zadovoljno življenje; inštruktorica »JUICY Golden WOMAN by Savina Atai & Mantak Chia«; svetovalka ob žalovanju in medij za onstranstvo ter angelska intuitivna svetovalka.

Kontakt: Facebookova skupina Čajanka z Dušo ter Instagramova profila katjusa_gorela  in cajanka_z_duso

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite