Kukmaki so precej pogoste in priljubljene gobe med nabiralci. Najveฤji med njimi je poljski kukmak, okusna in vsestransko uporabna goba, ki jo lahko uลพivamo tudi surovo.
Ime: poljski kukmak, lat: (Agaricus arvensis)
Opis: Klobuk je pri mladi gobi sprva zvonaste oblike, pozneje sploลกฤen. ล irok je 10-15 cm, lahko tudi do 20 cm, bele ali svetlo rumene barve, na temenu rjavkaste, ob dotiku pa spremeni barvo v rumeno. Koลพica je gladka in suha. Bet je valjast in votel, visok do 15 cm s premerom do treh centimetrov. Je bele barve, lahko tudi rumenkast in v dniลกฤu odebeljen. Na betu je dvojno zastiralce bele barve, zgornje tanjลกe, spodnje debelejลกe in natrgano na robovih. Trosni listiฤi so gosti, sprva beli, kasneje dobijo roลพnato barvo, s starostjo gobe temnijo do ฤokoladno rjave barve. Trosni prah je temno rjave barve. Meso je belo ali rumenkasto, pri prerezu poฤasi porumeni, ima izrazit vonj po janeลพu, okus pa spominja na leลกnike.
Nabiranje: Poljski kukmak je saprofitska goba, kar pomeni, da se hrani z razpadajoฤimi organskimi ostanki. Nabiramo jo od junija do oktobra. Raste na paลกnikih, najraje tam, kjer se pasejo konji, gnojenih travnikih, ob robu iglastih gozdov ali na gozdnih jasah. Raste v manjลกih skupinah. Poljskega kukmaka pogosto najdemo v druลพbi s koprivo, ki ima tudi rada hranilno bogata tla. Poljskih kukmakov ne nabiramo v onesnaลพenih okoljih ali v bliลพini prometnih cest, ker pogosto kopiฤijo teลพke kovine, zlasti kadmij.
Najpogostejลกi med kukmaki pri nas je travniลกki kukmak (Agaricus campestris), podoben je poljskemu, razlikuje se po tem, da meso ob prerezu pordeฤi, nima vonja po janeลพu in je nekoliko manjลกi.
Razmeroma pogost je tudi gozdni kukmak (Agaricus sylvaticus), ki raste v iglastih gozdovih, klobuk je rjavkaste barve, meso ob prerezu pordeฤi. Je uลพitna in okusna goba, vendar po mnenju mnogih ne dosega okusa travniลกkega in poljskega kukmaka.
Kaj vsebujejo: Poljski kukmak ima zelo malo kalorij, saj ne vsebuje sladkorja ali maลกฤob. Ima pa veliko vitamina D, vlaknin in mineralov, zlasti kalij, magnezij, selen, ลพelezo in fosfor. Prav tako vsebuje folno kislino, beta karoten in aminokisline. Pomaga v boju proti vnetjem in zniลพuje holesterol.
Uporaba: Poljske kukmake lahko uporabimo za vse jedi, ki v receptih omenjajo ลกampinjone, lahko jih prepraลพimo in dodamo riลพotam, testeninam ali jajฤnim jedem.ย Uporabljamo jih lahko tudi v juhah, enolonฤnicah, omakah ali osnovah za duลกenje mesnih jedi.ย Poljski kukmaki se dobro ujemajo z limoninim sokom, parmezanom, ฤesnom, ฤebulo, peterลกiljem, mesom, kot sta govedina ali perutnina, oljkami in kaprami.ย Ohranili se bodo do enega tedna, ฤe jih shranimo v papirnati vreฤki v hladilniku.
Opozorilo:
Strupen med kukmaki je karbolni kukmak (Agaricus xanthodermus), meso mu povsod hitro porumeni, najmoฤneje v spodnjem delu beta. Ima tudi izrazit vonj po karbolu oziroma ฤrnilu in ne po janeลพu. Raste prav tako na travnikih, vrtovih, parkih in je pogosta goba. ย
Predvsem pri mladih kukmakih, ki imajo ลกe belo trosovnico, je veliko boj nevarna zamenjava s katero od strupenih vrst muลกnic, na primer s koniฤasto muลกnico (Amonita virosa). Muลกnice od kukmakov loฤimo po tem, da imajo muลกnice bele trosne listiฤe, kukmaki (odrasli) pa roลพnate do rjave. Bet je pri muลกnicah v spodnjem delu odebeljen in obdan s koลพnato ovojnico. Pri kukmaku bet ni odebeljen in ni obdan z ovojnico.
Zanimivosti:
- To gobo je leta 1762 prviฤ opisal mikolog Jacob Christian Schaeffer in ji dal ime Agaricus arvensis.
- Agaricus pomeni podeลพelje, epitet (arvensis) pomeni zorano polje, kar se nanaลกa na ลพivljenjski prostor gobe.ย To vrsto gob najdemo na travnatih povrลกinah, na travnikih in v bliลพini hlevov.ย Pogosto rastejo v pravljiฤnih obroฤih na travi.
- Angleลพi jo imenujejo Horse Mushroom, predvsem zato, ker najraje raste na povrลกinah, pognojenih s konjskim gnojem. V Avstraliji ji pravijo tudi mandljeva goba, zaradi okusa po oreลกฤkih. V Italiji je poznana pod imenom Prataiolo maggiore โ velika poljska goba.
- Vฤasih so vse gobe, ki imajo trosovnico v obliki listiฤev, uvrลกฤali v rod Agaricus, vendar so kmalu spoznali, da so gobe listiฤarke neverjetno raznolike in so jih razdelili na ลกtevilne rodove.





