Poljski kukmak (Agaricus arvensis)

Znam svetuje

Kukmaki so precej pogoste in priljubljene gobe med nabiralci. Najveฤji med njimi je poljski kukmak, okusna in vsestransko uporabna goba, ki jo lahko uลพivamo tudi surovo.

Ime: poljski kukmak, lat: (Agaricus arvensis)

Opis: Klobuk je pri mladi gobi sprva zvonaste oblike, pozneje sploลกฤen. ล irok je 10-15 cm, lahko tudi do 20 cm, bele ali svetlo rumene barve, na temenu rjavkaste, ob dotiku pa spremeni barvo v rumeno. Koลพica je gladka in suha. Bet je valjast in votel, visok do 15 cm s premerom do treh centimetrov. Je bele barve, lahko tudi rumenkast in v dniลกฤu odebeljen. Na betu je dvojno zastiralce bele barve, zgornje tanjลกe, spodnje debelejลกe in natrgano na robovih. Trosni listiฤi so gosti, sprva beli, kasneje dobijo roลพnato barvo, s starostjo gobe temnijo do ฤokoladno rjave barve. Trosni prah je temno rjave barve. Meso je belo ali rumenkasto, pri prerezu poฤasi porumeni, ima izrazit vonj po janeลพu, okus pa spominja na leลกnike.

Nabiranje: Poljski kukmak je saprofitska goba, kar pomeni, da se hrani z razpadajoฤimi organskimi ostanki. Nabiramo jo od junija do oktobra. Raste na paลกnikih, najraje tam, kjer se pasejo konji, gnojenih travnikih, ob robu iglastih gozdov ali na gozdnih jasah.  Raste v manjลกih skupinah. Poljskega kukmaka pogosto najdemo v druลพbi s koprivo, ki ima tudi rada hranilno bogata tla. Poljskih kukmakov ne nabiramo v onesnaลพenih okoljih ali v bliลพini prometnih cest, ker pogosto kopiฤijo teลพke kovine, zlasti kadmij.

Najpogostejลกi med kukmaki pri nas je travniลกki kukmak (Agaricus campestris), podoben je poljskemu, razlikuje se po tem, da meso ob prerezu pordeฤi, nima vonja po janeลพu in je nekoliko manjลกi.

Razmeroma pogost je tudi gozdni kukmak (Agaricus sylvaticus), ki raste v iglastih gozdovih, klobuk je rjavkaste barve, meso ob prerezu pordeฤi. Je uลพitna in okusna goba, vendar po mnenju mnogih ne dosega okusa travniลกkega in poljskega kukmaka.

Kaj vsebujejo: Poljski kukmak ima zelo malo kalorij, saj ne vsebuje sladkorja ali maลกฤob. Ima pa veliko vitamina D, vlaknin in mineralov, zlasti kalij, magnezij, selen, ลพelezo in fosfor. Prav tako vsebuje folno kislino, beta karoten in aminokisline. Pomaga v boju proti vnetjem in zniลพuje holesterol.   

Uporaba: Poljske kukmake lahko uporabimo za vse jedi, ki v receptih omenjajo ลกampinjone, lahko jih prepraลพimo in dodamo riลพotam, testeninam ali jajฤnim jedem.ย Uporabljamo jih lahko tudi v juhah, enolonฤnicah, omakah ali osnovah za duลกenje mesnih jedi.ย Poljski kukmaki se dobro ujemajo z limoninim sokom, parmezanom, ฤesnom, ฤebulo, peterลกiljem, mesom, kot sta govedina ali perutnina, oljkami in kaprami.ย Ohranili se bodo do enega tedna, ฤe jih shranimo v papirnati vreฤki v hladilniku.

Opozorilo:

Strupen med kukmaki je karbolni kukmak (Agaricus xanthodermus), meso mu povsod hitro porumeni, najmoฤneje v spodnjem delu beta. Ima tudi izrazit vonj po karbolu oziroma ฤrnilu in ne po janeลพu. Raste prav tako na travnikih, vrtovih, parkih in je pogosta goba. ย 

Predvsem pri mladih kukmakih, ki imajo ลกe belo trosovnico, je veliko boj nevarna zamenjava s katero od strupenih vrst muลกnic, na primer s koniฤasto muลกnico (Amonita virosa). Muลกnice od kukmakov loฤimo po tem, da imajo muลกnice bele trosne listiฤe, kukmaki (odrasli) pa roลพnate do rjave. Bet je pri muลกnicah v spodnjem delu odebeljen in obdan s koลพnato ovojnico. Pri kukmaku bet ni odebeljen in ni obdan z ovojnico.

Zanimivosti:

  • To gobo je leta 1762 prviฤ opisal mikolog Jacob Christian Schaeffer in ji dal ime Agaricus arvensis.
  • Agaricus pomeni podeลพelje, epitet (arvensis) pomeni zorano polje, kar se nanaลกa na ลพivljenjski prostor gobe.ย To vrsto gob najdemo na travnatih povrลกinah, na travnikih in v bliลพini hlevov.ย Pogosto rastejo v pravljiฤnih obroฤih na travi.
  • Angleลพi jo imenujejo Horse Mushroom, predvsem zato, ker najraje raste na povrลกinah, pognojenih s konjskim gnojem. V Avstraliji ji pravijo tudi mandljeva goba, zaradi okusa po oreลกฤkih. V Italiji je poznana pod imenom Prataiolo maggiore โ€“ velika poljska goba.
  • Vฤasih so vse gobe, ki imajo trosovnico v obliki listiฤev, uvrลกฤali v rod Agaricus, vendar so kmalu spoznali, da so gobe listiฤarke neverjetno raznolike in so jih razdelili na ลกtevilne rodove.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite