Sirup iz dišečih vrtnic

Znam svetuje

Sirup iz dišečih vrtnic je pijača, ki jo spoštujejo predvsem na Daljnem vzhodu. Pravimo ji tudi šerbet. Sirup pripravljamo iz starih, močno dišečih sort vrtnice. Ta opojna pijača, ki v ustih pusti omamen okus vrtnice, deluje pomirjujoče in pripomore k dvigu razpoloženja.

Sirup iz vrtnic lahko pripravimo na štedilniku in tudi brez kuhanja. Oba recepta sta opisana spodaj.

Sestavine za sirup iz dišečih vrtnic

  • 50 g lističev vrtnice
  • 1/2 litra vode
  • 1/2 kg sladkorja
  • 10 g citronske kisline
  • 1 neškropljeno limono

Priprava

1Za pripravo sirupa uporabljamo cvetove neškropljenih vrtnic, najbolje je, če jih imate doma. Cvetove nabiramo v dopoldanskem času, ko ni več rose in vsaj nekaj dni ni deževalo. Nabiramo mlade cvetove, lističe ločimo od peclja, obledele lističe odstranimo.

2Sladkor raztopimo v vodi. S tekočino prelijemo vrtnične lističe, dodamo še citronko,  sok polovice limone in košček limonine lupinice – uporabimo samo rumeni del. Na hitro zavremo, pustimo minuto ali dve. Cvetni lističi bodo izgubili barvo in tekočina se bo nežno obarvala. Precedimo, dobro iztisnemo lističe in še vroč sirup prelijemo v čisto stekleničko.

Sirup lahko pripravimo tudi brez kuhanja in sladkorja. Takega uporabljamo v kulinariki, za pripravo različnih koktajlov ali pa ga malo posladkamo z medom in pijemo dobro ohlajenega.

Sestavine za sirup iz dišečih vrtnic brez kuhanja

  • stekleno posodo s pokrovom in volumnom 2 litra
  • 10 g citronke
  • liter in pol cvetnih lističev
  • vodo

Priprava

1Lističe damo v stekleno posodo, dodamo citronko in do vrha zalijemo z prekuhano, ohlajeno vodo. Kozarec dobro zapremo in postavimo za en teden na sonce. Vmes ga nekajkrat pretresite.

2Ko je sirup narejen, cvetni lističi povsem zbledijo, tekočina pa se obarva rožnato. Takrat vsebino posode precedite in precejeni sirup prelijte v stekleničke.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite