Kostanjevka, kostanjasti polstenovec (Imleria badia)

Znam svetuje

This post is also available in: English (Angleลกฤina) Hrvatski (Hrvaลกki) Deutsch (Nemลกฤina) Italiano (Italijanski)

Kostanjevka je pri nas in vย ลกtevilnih evropskih kuhinjah zelo cenjena goba, posebej njeni mlajลกi primerki. Pogosto jo primerjajo z njenim daljnim sorodnikom jurฤkom, vendar je okus veliko manj izrazit.

Ime: kostanjasti polstenovec, kostanjasta polstenka, kostanjevka, lat. (Imleria badia)

Opis: klobuk je od kostanjevo do rdeฤkasto rjave pa vse do temno ฤokoladne rjave barve. Ima klasiฤno blazinasto obliko jurฤkov, sprva je polkroลพen, nato vzboฤen s spodvihanim robom, sploลกฤen doseลพe premer do 15 cm. Koลพica je sprva ลพametna in suha, s starostjo pa vse bolj gladka, se sveti in barva nekoliko obledi. Bet je pri mladih gobah trebuลกast, kasneje se podaljลกa in stanjลกa in je debel 3-5 cm.ย Je rumenkasto rjave barve, posut z drobnimi gostimi rjavimi zrnci, ki mu dajejo podolลพno vlaknat videz. S staranjem postane precej trd in vlaknast, zato ga pred kuhanjem ostranimo in ohranimo samo del pod klobukom, ki je svetlejลกe barve. Trosovnica je luknjiฤasta, sprva rumenkaste barve, s staranjem postane zeleno rumena pa vse do olivno zelene barve. Ob pritisku spremeni barvo v modro zeleno. Cevke so ob kocenu krajลกe in jih z lahkoto loฤimo od mesa klobuka.ย Meso je belkasto, vฤasih svetlo rumenkasto, pod klobukovo koลพico rdeฤkasto rjavo. Sprva je ฤvrsto, s staranjem gobe se zaฤne mehฤati. Ob prerezu meso pomodri. Je prijetnega, nekoliko sadnega vonja in neลพnega okusa. Trosni prah je olivno rjave barve.

Nabiranje: Kostanjevka je mikorizna goba, ki pogosto raste v soลพitju s smreko, ฤeprav jo lahko najdemo tudi pod borovci. Je pogosta goba v iglastih (redkeje meลกanih) gozdovih, ki jo najdemo v poznem poletju pa vse do novembra. Raste posamiฤno ali v manjลกih skupinah. Mnoลพiฤno se pojavijo predvsemย tri do ลกtiri dni po padavinah. Pogosto so dobro skrite pod iglicami in jih marsikdo od daleฤ zamenja za jurฤke. Razลกirjena je po vsej Evropi in Severni Ameriki, pa tudi drugod po svetu. Ker pa kostanjevka akumulira nekatere kovine v sledovih iz zemlje (ลพivo srebro, nikelj, kobalt), jo nabiramo na neonesnaลพenih obmoฤjih.

Nekoliko podobna ji je navadna polstenka (Xerocomus subtomentosus), ki ima klobuk od rumenkaste do olivno rjave ali zelenkaste barve, vitek rumenkast bet, rumena je tudi trosovnica. Trosovnica na dotik pozeleni, je pogosta goba, uลพitna in cenjena predvsem, dokler je mlada.

Kostanjevki je podoben tudi levjerumeni zlatopor (Aeroboletus Morvicus), ki ima klobuk prav tako rjave barve, trosovnico rumene barve, vendar ne pomodri ob dotiku, prav tako meso ob prerezu ostane belo. Raste v listnatih gozdovih, predvsem pod hrasti, je uลพitna, dobra, vendar bolj redka goba.

Uporaba: Kostanjevka velja za dobro in uลพitno gobo, nekateri jo primerjajo celo z jurฤki, ฤeprav je okus veliko bolj blag. Kostanjevke so odliฤne za suลกenje in posuลกene lahko zmeljemo v prah, ki ga uporabimo kot zaฤimbo. Uporabljamo jo lahko enako kot jurฤke, odliฤna je pocvrta na maslu ali oljฤnem olju, v juhah, omakah, mesnih in ribjih jedeh. Gobe lahko tudi zamrznemo ali vloลพimo.

Kaj vsebuje: Kostanjevka je sestavljena, tako kot vse gobe, veฤinoma iz vode, ogljikovih hidratov, beljakovin in nenasiฤenih maลกฤobnih kislin. Vsebuje nekaj vitaminov in je bogata z minerali (fosfor, kalij, magnezij, ลพelezo in cink). Vsebuje tudi spojino teanin, ki jo najdemo v zelem ฤaju in ima moฤne antioksidativne lastnosti. ย 

Opozorilo: Nepoznavalci bi lahko kostanjevko zamenjali s kako drugo, neuลพitno vrsto, ki ob pritisku na trosovnico prav tako spremeni barvo v zeleno modro in tudi meso ob prerezu postane modro zeleno. Ena takih je leponogi postavneลพ (Caloboletus calopus),ki pa ima bet precej bolj rdeฤe barve, meso je grenko, tudi ko ga toplotno obdelamo in povzroฤa zastrupitev prebavil.

Zanimivosti:

  • Prviฤ jo je leta 1821 opisal Eliasย Magnus Friesย in jo imenoval Boletus badius. Kasneje so to vrsto imenovali Xerocomus badius, ลกele leta 2014 ji je italijanski mikolog Alfredo Vizziniย dal danaลกnje latinsko imeย Imleria badia.
  • Generiฤno ime Imleria je v ฤast belgijskemu mikologu Luisu Imlerju, starejลกe rodovno ime Boletus je grลกkega izvora in pomeni glineno kepo, badia pa pomeni rdeฤkasto rjav.
  • Kostanjevka, za razliko od nekaterih vrst, ni dobila ime zato, ker bi rasla v soลพitju s kostanji (najveฤkrat raste v soลพitju s smrekami), paฤ pa zaradi barve klobukov, ki so podobni kostanjevi barvi.
  • Najdemo jo tudi na strohnelih ลกtorih, zato nekateri viri navajajo, da kostanjevka ni izkljuฤno mikorizna goba, temveฤ se prehranjuje tudi kot gniloลพivka.
  • Kostanjevka ima potencial tudi kot bioremediacijsko sredstvo za ฤiลกฤenje onesnaลพenih mest.
  • Neizkuลกene nabiralce pri kostanjevki moti to, da trosovnica in meso pomodrita, po starih verovanjih pa je vse, kar modri ali zeleni, strupeno.
  • Kostanjevka v klobukovi koลพici vsebuje rjave pigmente, ki absorbirajo radioaktivni cezij. Vzorci, zbrani v Evropi poย ฤernobilski katastrofi 1986, so vsebovali nekajkrat veฤย radioaktivnega cezija.
  • Kot pri vseh vrstah gob velja tudi za kostanjevko, da jo nabirajte le, ฤe gobo dobro poznate.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite