Jerebika, ki je listnato drevo, sreฤamo domala vsepovsod, najbolj pa jo opazimo, ko se odene v svoje ฤudovite ลพivo oranลพne plodove, ki vabijo ptiฤe, a tudi ฤloveka, saj ob stiku z mrzlimi temperaturami postanejo uลพitni. Plodovi jerebike dozorijo med prvimi divjimi peฤkatimi plodovi.
Osebna izkaznica
Ime: jerebika (Sorbus aucuparia L.)
Uporaba: uลพitni so plodovi, a ลกele po prvi slani ali postanku v zmrzovalniku.
Nabiranje in suลกenje
Les jerebike je trd, moฤan in lepe rdeฤkaste barve. V preteklosti so ga radi uporabljali za izdelovanje pohodnih palic in okrasnih predmetov, danes pa je nepogreลกljiv za izdelavo lesenih flavt in piลกฤali. Les jerebike namreฤ ima lep in zvonek ton.
Cveti od maja do junija z belimi cvetovi, ki so zdruลพeni v kobulice. Konec avgusta nastanejo drobni oranลพno-rdeฤe obarvani plodovi, ki pa so ลกe zelo grenki in trpki.
Uฤinek na zdravje
V ljudskem zdravilstvu so jerebiko priporoฤali kot zdravilo zoper prehlade, vroฤico, hripavost ali kot diuretik. ลฝenskam pa so jih predpisovali ob boleฤi in neredni menstruaciji.
Za plodove jerebike velja (prav tako za trnulje, neลกpljo in skorลก), da povsem dozorijo ลกele po prvi slani in postanejo uลพitni. Naberemo jih lahko ลพe prej, jih zamrznemo ali posuลกimo, vsekakor pa poฤakajmo na prvi pravi mraz, preden jih uporabimo.
Kaj vsebuje jerebika?
Jerebika vsebuje karotenoidne snovi, veliko flavonoidov, med vitamini pa izstopata vitamina C in A. Sladkorja je zelo malo, ima pa cel kup sadnih kislin, med njimi sorbinsko, citronsko, jabolฤno, jantarjevo in vinsko.
Vsebuje tudi zelo majhne koliฤine strupene parasorbinske kisline. Med zorenjem se ta postopno izgublja in je v dozorelih plodovih ostane zelo malo. Povsem se razgradi ลกele z mrazom, torej po prvi slani, ali v zamrzovalniku.
Kako uporabljamo plodove?
Popolnoma enak uฤinek dobimo, ฤe plodove skuhamo v marmelado, saj se tudi s toplotno obdelavo parasorbinska kislina izgubi.
Jerebika je dejansko primerna za kuhanje marmelade, ลกe zlasti ker ima veliko pektina. Pri toplotni obdelavi se tudi sprostijo vse karotenoidne snovi iz plodov. Ko je marmelada ลพe skoraj povsem kuhana, jo precedimo oziroma pretlaฤimo. Na takลกen naฤin odstranimo trde peฤke, ki zaradi strupenega amigdalina niso uลพitni.
Jerebiko pogosto dodajajo drugemu sadju, ki ga zakuhamo v marmelade. Samo jerebikovo marmelado pa uporabljamo podobno kot brusniฤno, in sicer kot prilogo k divjaฤini.
Prav tako je mogoฤe plodove jerebike kandirati, jih posuลกene zmleti v moko in ob peki kruha dodajali pลกeniฤni moki. ล e bolj pogosto pa jerebiko dajo v ลพganje – kot borovnice ali drnulje.

Rada bi kupila jerebikin sirup