Slana karamela

Znam svetuje

Recept za domaฤo karamelno omako, slano ali ne, lahko uporabimo za pripravo tort, kot preliv na vroฤi ฤokoladi ali panna cotti, pri izdelavi sladic v kozarฤku โ€ฆ

Sestavine za slano karamelo

  • 100 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor ali 1 ลพliฤka vaniljevega ekstrakta
  • 200 ml sladke smetane
  • 80 g masla
  • 1/3 poravnane ลพliฤke soli (po ลพelji)

Postopek

1V ponev z dnom proti prijemanju stresemo oba sladkorja, ju enakomerno razporedimo po ponvi in pustimo, da se stopita. Sladkorja med topljenjem ne meลกamo s kuhalnico, saj se nam bo prijemal in ลพe stopljen ponovno strdil. Ko je ves sladkor stopljen, ga pustimo na ognju ลกe tako dolgo, da dobimo ลพeleno barvo karamele.

2Smetano segrejemo na 80ยฐC – ฤe nimamo termometra, je to pribliลพno takrat, ko se na povrลกini zaฤne delati skorjica. Smetano prelijemo k sladkorju in poฤasi meลกamo, da se vse lepo poveลพe. Kuhamo ลกe minutko ali dve, da se karamela lepo zgosti.

3Karamelo prelijemo v steklen kozarฤek ter ji vmeลกamo sol in maslo. ฤŒe namesto vaniljevega sladkorja uporabimo ekstrakt, ga vmeลกamo skupaj z maslom in soljo. Poฤakamo, da se nekoliko ohladi in uporabimo v poljubni sladici ali jo jemo kar z ลพliฤko, ker je res dobra.

Nasvet

Karamelo vedno posolimo, vsaj z majhnim ลกฤepcem soli, saj naredi okus intenzivnejลกi. Slanost prilagajamo glede na naลกe ลพelje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite