Kako pripraviti mafine? To je dejansko preprosto. Mafini so priljubljeno sladko ali slano pecivo prav zaradi tega, ker jih hitro in preprosto pripravimo, njihov okus pa praktiฤno nima meja. Poznamo veliko vrst mafinov, ki jih tradicionalno peฤemo v modelฤkih za mafine.
Testo obiฤajno vsebuje moko, sladkor, pecilni praลกek, jajca, maลกฤobo, tekoฤino (mleko, pinjenec, jogurt, kisla smetana) in sol. Sploลกno razmerje med suhimi in mokrimi sestavinami je praviloma 2: 1.
Posuลกeno ali sveลพe sadje, oreลกฤki, ฤokolada, izvleฤki, zeliลกฤa in zaฤimbe, koruzna moka, otrobi, oves so nekatere od arom in sestavin, ki jih lahko dodamo osnovnemu testu. Za lepลกi izgled jih lahko krasimo na veฤ naฤinov, jim damo zgodbo in pripravimo velikonoฤne, boลพiฤne, spomladanske in ลกe kakลกne mafine. Najboljลกi so, ฤe jih postreลพemo ลกe tople.
V veliko originalnih receptih za mafine se poleg pecilnega praลกka uporablja tudi jedilna soda bikarbona. Sode ni priporoฤljivo povsem zamenjati s pecilnim praลกkom, saj bodo takrat mafini manjลกi. Namesto pecilnega praลกka pa smo ลพe uspeลกno uporabili vinski kamen, le da ga dodamo bolj radodarno – recimo pol ลพliฤke veฤ, kot bi dali pecilnega praลกka.
Kadar imajo mafini kakลกno kislo sestavino (jogurt, sirotko, kislo mleko, kislo smetano, limonin sok), lahko uporabljamo sodo, saj pripomore k bolj rahlemu testu, pri sladkih sestavinah pa je bolje uporabiti pecilni praลกek. Ne v enakem razmerju, paฤ pa malo poveฤamo koliฤino, npr. namesto 1 ลพliฤke sode uporabimo 1ยฝ-2 ลพliฤki pecilnega praลกka.
Zanimivosti
Mafini so majhni, okrogli kruhki sladkega ali slanega okusa. Beseda muffin izhaja iz francoske besede “moufflet”, ki se pogosto uporablja za kruh in drugo mehko pecivo, vendar mafini ne izhajajo iz Francije.
Angleลกki recepti za mafine so se zaฤeli pojavljati v zaฤetku 19. stoletja. V viktorijanski dobi so mladeniฤi na ulicah prodajali kolaฤke s posebnimi voziฤki in pozvonili, da bi pritegnili kupce. Ljudje so hiteli kupovati kolaฤke in jih jedli med popoldanskimi ฤajem. Ta praksa je navdihnila angleลกko pesem z naslovom “Here Comes the Muffin Man”.
Zanimivo dejstvo o mafinih je, da obstajata dve vrsti, angleลกka ali ameriลกka razliฤica. Angleลกki mafini so pravzaprav majhni, ploลกฤati kruhki, ki jih pogosto jemo za zajtrk in tako s sladkimi (marmeladami, maslomโฆ) kot s slanimi dodatki (slanina, jajca …). Je ลพe tako, da so bolj poznani ameriลกki, sladki mafini.
Nekaj nasvetov za pripravo mafinov
1Od koliฤine masla in sladkorja je odvisno, ali bo naลก mafin bolj suh, podoben biskvitu ali bolj soฤen kot tortice. Soฤnost se da uravnavati tudi z malo veฤ tekoฤine (jogurta, smetane, mleka ali kar vode) ali sadja. Sadje kot dodatek poveฤa soฤnost ravno zato, ker spusti tekoฤino.
2Vse sestavine segrejemo na sobno temperaturo, preden zaฤnemo pripravljati testo. ฤe imajo jajca, maslo in mleko sobno temperaturo, jih laลพje in hitreje zamesimo v gladko zmes.
2Za pripravo mafinov potrebujemo dve skledi, v eni zmeลกamo mokre sestavine, v drugi pa suhe. Nato jih zdruลพimo in zelo na hitro premeลกamo, da se gluten ne razvije do konca – to naredi naลกe mafine ลกe posebej soฤne.
3Sladkor dodajamo mokrim sestavinam. Najbolje je, da jajca in sladkor penasto vmeลกamo, dodamo tekoฤino (mleko, jogurt โฆ), premeลกamo in vlijemo v suhe sestavine. Suhe sestavine (moko, kakav v prahu, pecilni praลกek, solโฆ) prav tako dobro premeลกamo med sabo. Enkrat ko zdruลพimo mokre in suhe sestavine pa pazimo, da ne meลกamo predolgo. Zmeลกamo jih na roko, 10 do 15 potez z metlico bo zadostovalo. Morebitne grudice se v peฤenih mafinih ne bodo ฤutile.
4Preden v testo vmeลกamo dodatke (sadje, oreลกฤke …), jih popraลกimo z malo moke. To jim prepreฤi, da bi potonili na dno. S testom jih le rahlo premeลกajte.
5Mafine peฤemo v modelฤkih za mafine, ki jih lahko obloลพimo s papirnatimi koลกaricami za peko. ฤe ลพelimo kolaฤke s kupฤkom, polnimo modelฤke skoraj do vrha, sicer pa do 2/3. Polnimo jih z ลพlico ali zajemalko za sladoled. Prav tako moramo paziti, da mafinov ne prepeฤemo. Peฤejo se po navadi od 25-30 minut na 180-200ยฐC. Za preizkus potisnemo leseno palฤko v mafin – ko je peฤen, je palฤka ฤista. Po peki naj 5 minut poฤivajo v pekaฤu.
Peฤene lahko okrasimo z kremo in dobimo priljubljene mini tortice ali cupcakes, dodajamo sveลพe sadje, navlaลพimo s sokom โฆ
Mafini so prav zaradi enostavnosti in raznolikosti primerni za vse, ki niso ravno veลกฤi kuhanja. Na naลกi strani najdete veliko receptov, seveda si pa lahko izmislite povsem svojega.




