Sardela je odlična in zdrava riba, ki še vedno plava v našem morju in je dostopne cene. .
Sestavine za ocvrte sardele
- 700 g svežih sardel
- 150 g koruzne moke
- 150 g navadne moke
- 0,5 l olja
Priprava
1Sardelam odstranimo glave in skupaj z njo potegnemo drobovino, splaknemo, odcedimo in na kuhinjski krpi osušimo. V plastični vrečki zmešamo moki in sol. Dodamo sardele (v večih delih in ne vse naenkrat), vrečko dobro zavijemo (zapremo), premešamo, da se moka in začimbe sprimejo sardel.
2Segrejemo olje in v 3-4 delih sardele ocvremo. Sardele dajemo v posodo posamično, da se ne sprimejo.
3Če se olje pri vnosu sardele močno peni in “šprica”, je olje prevroče. Če se nežno peni, je primerno, če pa ni reakcije, je premalo ogreto. Najbolje ga je preizkusiti tako, da vanj frcnemo par zrn drobtin. Ko se začnejo okoli njih delati mehurčki, je čas za sardele. Cvrete jih kratek čas, ne jih izsušiti. Popivnamo jih na papirnatih brisačah.