Preprosti keksi brez jajc – popolna hrustljavost in domači okus

Znam svetuje

Preprosti keksi brez jajc – popolna hrustljavost in domači okus so idealna rešitev za vse ljubitelje peke, ki se izogibajo jajcem ali pa preprosto iščejo hiter in zanesljiv recept za piškote. To so sočni, hrustljavi keksi s polnilom iz marmelade, ki v sebi skrivajo nežno aromo limone. Sestavine so minimalistične, priprava enostavna, končni rezultat pa je domača poslastica, ki bo navdušila vso družino. So odlični za praznično peko, popoldansko sladico ob kavi ali kot majhno darilo.

Sestavine za preproste kekse brez jajc (cca 30-40 piškotov)

  • 300 g gladke presejane moke
  • 200 g masla (hladnega, narezanega na kocke)
  • 100 g presejanega sladkorja v prahu
  • 1 žlička limoninega soka (sveže stisnjenega)
  • 1-2 žlici hladne vode (po potrebi)
  • ščep soli
  • 150-200 g marmelade po izbiri (malina, marelica, jagoda) za polnjenje
  • dodaten sladkor v prahu za posip

Postopek

1V večji skledi združite presejano moko, sladkor v prahu in ščep soli. Dodajte na kocke narezano hladno maslo. S prsti ali mešalnikom za testo hitro vgnetite maslo v suhe sestavine, da dobite drobtinasto zmes.

2Dodajte limonin sok in po potrebi žlico hladne vode. Hitro zamesite v gladko testo. Pazite, da testa ne gnetete predolgo. Testo sploščite v disk, ovijte s folijo in pustite počivati v hladilniku vsaj 30 minut (ali do 1 ure).

3Pečico segrejte na 220 °C. Pekač obložite s peki papirjem. Testo razvaljajte na rahlo pomokani površini 3 do 4 mm debelo. Z modelčki izrežite piškote. Polovici piškotov v sredini izrežite majhen krogec (luknjico).

4Piškote previdno prenesite na pekač in jih pecite 7 do 9 minut, oziroma dokler robovi rahlo ne porumenijo. Piškoti morajo ostati svetle barve. Pazite, saj se pri tej temperaturi hitro spečejo.

5Pečene piškote prenesite na rešetko, da se popolnoma ohladijo. Ko so hladni, tiste brez luknjice premažite z marmelado (ki jo lahko prej malo segrejete za lažje mazanje) in jih stisnite skupaj s piškoti z luknjico.

6Končane kekse potresite s sladkorjem v prahu in shranite v zaprto posodo.

Nasveti za popolne kekse brez jajc

• Hladno maslo in hitro gnetenje: Ključno je, da maslo ostane hladno in testo gnetete čim krajši čas, da bodo keksi hrustljavi in se ne bodo preveč razlezli.
• Temperaturna prilagoditev: Čas pečenja je kratek. Če se vam zdi 220 °C previsoko, poskusite pri 180 °C približno 10-12 minut.
• Marmelada: Uporabite bolj gosto marmelado, da se piškoti ne zmočijo preveč. Marmeladi lahko dodate žličko ruma ali limoninega soka za poudarjen okus.
• Zamrzovanje: Testo lahko v hladilniku shranite do 3 dni ali pa ga zamrznete za kasnejšo uporabo.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Katera moka je najboljša za te kekse?

Najboljša je gladka pšenična moka, saj zagotavlja najbolj nežno in fino teksturo piškotov. Moko vedno presejte, da preprečite grudice.

Ali lahko maslo nadomestim z margarino?

Lahko, vendar bo maslo dalo keksom veliko boljši in bogatejši okus. Margarina lahko spremeni teksturo in okus.

Kako dolgo so keksi obstojni?

V nepredušno zaprti posodi na sobni temperaturi so obstojni 7 do 10 dni. S polnilom (marmelado) jih napolnite dan pred serviranjem, da ostanejo čim bolj hrustljavi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite