Kako pripraviti vrhunski steak?

Morda vas zanima

- Oglas -

Čas piknikov je tukaj. Mojster žara mora, poleg ostalega, obvladati tudi peko steaka. Ta mora biti sočen in ravno prav pečen.

Velikokrat meso predolgo pečemo in postane suho in trdo. Potrebna je namreč prava temperatura, čas peke in kvalitetno meso.

Najboljša izbira je rib-eye steak s kostjo, ki mora prej počivati oziroma biti uležan. Tudi z roast beef lepim kosom, ne bomo zgrešili. Če želimo, da bo meso lepo pečeno, sočno in nežno roza v notranjosti, ga ne smemo dati na žar direktno iz hladilnika. Pomembno je, da je meso na sobni temperaturi, kar pomeni, da ga iz hladilnika vzamemo vsaj pol ure pred peko.

Če imamo meso, ki je debelejše od dveh prstov, ga ne smemo peči direktno na ognju – ne glede ali je to plinski žar ali na oglje. Debelejši steak torej pečemo stran od direktnega ognja cca 25min. Središče mesa mora doseči od 46 stopinj Celzija. Ko to temperaturo dosežemo je čas, da ga zapečemo na direktnem ognju. 2 do 3 minute na vsaki strani oziroma da dosežemo končno temperaturo 52 stopinj Celzija. Manjše oziroma tanjše kose mesa, pečemo na direktnem ognju, do temperature v sredici 52 stopinj Celzija.

Meso odstavimo, pokrijemo ali zavijemo v alufolijo in ga pustimo počivati 5 do 10 min. S tem dosežemo, da sok zadržimo v mesu in ne odteče stran. Meso vedno začinimo po peki. Osnovna sestavina sta sol in poper ali sol in mešanica iz popra, koriandra, paprike in čilija.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Sorodna vsebina

- Oglas -

Navdušeni boste tudi nad