Smetanova omaka s skuto je tisto, kar iลกฤete v popolnem receptu za omako, ki bo dvignil vaลกe testenine, krompir ali zelenjavo na naslednjo stopnjo.
Ta tradicionalna slovenska omaka zdruลพuje kremasto teksturo in bogate okuse, ki so idealni za vsak obrok. Preberite naprej in se nauฤite, kako pripraviti najboljลกo smetanovo omako s skuto v nekaj preprostih korakih.
Sestavine za smetanovo omako s skuto
- 200 g skute (mehke, lahko uporabite tudi ricotto)
- 200 ml kisle smetane ali smetane za kuhanje
- 1 ฤebula, drobno sesekljana
- 2 stroka ฤesna, drobno sesekljana
- sol
- poper
- 1 ลพlica olivnega olja ali masla
- Po ลพelji: sveลพe zeliลกฤa (npr. peterลกilj, bazilika), naribana limonina lupina ali nariban sir
Postopek
1V ponvi segrejte olivno olje ali maslo. Dodajte sesekljano ฤebulo in praลพite nekaj minut, dokler ฤebula ne postane steklasta.
2Dodajte sesekljan ฤesen in praลพite ลกe 1-2 minuti.
3V ponev dodajte skuto in dobro premeลกajte, da se skuta enakomerno zdruลพi s ฤebulo in ฤesnom.
4Dodajte kislo smetano ali smetano za kuhanje in dobro premeลกajte. Omako pustite vreti nekaj minut na srednjem ognju.
5Omako zaฤinite s soljo in poprom. Po ลพelji lahko dodate tudi sveลพe narezana zeliลกฤa, naribano limonino lupino ali nariban sir.
6Ko je omaka dosegla ลพeleno gostoto, jo odstavite s ลกtedilnika in postrezite.
Smetanova omaka s skuto se odliฤno prilega k testeninam, riลพu, krompirju, …