Limonin sorbet je odlična osvežitev za vroče poletje.
Sestavine
- 4 limone
- 2 kocki sladkorja
- 150 g sladkorja
- 250 ml mineralne vode
- 1 beljak
- 1 vejica citronske melise
- sol
Priprava
1Eno limono operemo z vročo vodo, temeljito skrtačimo in osušimo.
2Lupino nastrgamo s pomočjo kock sladkorja. Vse limone, vključno s tisto, s katere smo naribali lupino, razpolovimo in iz njih stisnemo sok.
3V majhnem lončku kuhamo sladkor (tudi kocki s katerima smo naribali lupinico) z mineralno vodo tako dolgo, da se sladkor povsem stopi.
4Sladkorni sirup prelijemo skozi fino sito v kovinsko skledico in pustimo, da se popolnoma ohladi.
5Primešamo limonin sok in damo približno za eno uro v zmrzovalnik.
6Iz beljakov s ščepcem soli stepemo trd sneg in ga primešamo v nekoliko zmrznjen sorbet. Nato damo skledico v zmrzovalnik za nadaljnji 2 uri.
7Sorbet večkrat premešamo z metlico za sneg, da se ne utegnejo narediti večji ledeni kristali.
8Z vejice melise odtrgamo liste, oplaknemo in osušimo. Sorbet napolnimo v limone ali pomaranče, ki smo jih izdolbli in okrasimo z listi melise. Serviramo takoj.