S tem enostavnim receptom lahko ohranimo čemaž za obdobje, ko v naravi ne raste. Popke fermentiramo v slanici in jim po okusu lahko dodamo tudi kakšno začimbo.
Odlično se razumejo z gorčičnimi semeni, poprom v zrnju, lovorjem ali zdrobljenim čilijem.
Sestavine za dva pol litrska kozarca
- 200 g čemaževih popkov
- 25 g soli
- 1/2 žličke začimb po okusu
- 1 liter negazirane mineralne vode
Postopek
1Uporabimo naravno mineralno vodo, saj klor v vodi zavira fermentacijo. Vodi dodamo sol, jo prekuhamo in ohladimo.
2Popke, ti morajo biti čvrsti in zapri, temeljito operemo in osušimo. Kozarca operemo in steriliziramo. V kozarca čim bolj na tesno zlagamo popke, dobro jih pritiskamo na dno. Vmes dodajamo poper v zrnju, gorčična semena, čili …
3Popke naložimo 2 cm pod vrh kozarca in zalijemo z ohlajeno slanico. Pokrijemo s čemaževimi ali lovorovimi listi in jih obtežimo, da popki ne priplavajo na vrh. Prav tako poskrbimo da slanica gleda čez rob.
4Kozarca pokrijemo s krpo in postavimo v temen prostor. Enkrat na dan jih preverimo, odkrijemo in spustimo pline.
5Tako jih pustimo vsaj 10 dni. Poskusimo jih in če so dovolj kisli, odstranimo liste in jih zapremo s sterilnimi pokrovčki. Postavimo jih v hladilnik, da ustavimo fermentacijo.
6Tako pripravljeni popki se bodo ohranili več mesecev.
7Uporabljamo jih kot začimbo, dodamo v solate, sendviče, odlični so tudi na pici.