Malo drugaฤna priloga, kot smo je navajeni. Sladek krompir je odliฤen vir vlaknin, vitaminov in mineralov, bogat je tudi z beta-karotenom, ki mu daje oranลพno barvo.
Sestavine za pire iz sladkega krompirja
- 1 kg sladkega krompirja
- 50 g masla
- 1/2 lonฤka kisle smetane
- 2 ลพlici sveลพe naribanega parmezana
- 2 ลพliฤki soli
- 1 ลพlica ฤesna v prahu
- 1/2 ลพliฤke popra
Postopek
1Sladek krompir olupimo in nareลพemo na majhne kocke. V veฤji kozici raztopimo maslo in na njem pocvremo kocke krompirja. Praลพimo pribliลพno 5 minut, da nekoliko spremeni barvo.
2Zalijemo z vodo – vode naj bo toliko, da sega centimeter ฤez kocke krompirja. Zaฤinimo s soljo, premeลกamo in ko zavre, zniลพamo temperaturo.
3Duลกimo nekje 20 minut, da krompir zaฤne razpadati. Veฤkrat premeลกamo, po potrebi dolivamo vodo. Kuhan krompir odcedimo, dodamo maslo, parmezan, ฤesen v prahu, poper in ga pretlaฤimo v gladek pire. ฤe se nam zdi pire pregost, dolijemo malo mleka.
4Postreลพemo takoj.