Krhko testo za slano pito

Znam svetuje

Obožujemo pite, tako sladke kot slane. Največkrat jih pripravljamo iz krhkega testa, postopek pa je približno enak za obe vrsti pit. Pri sladkih dodamo v testo še sladkor, v obeh primerih pa ščepec soli. Testo lahko pripravimo tudi brez jajc, namesto tega dodamo malo več kisle smetane.

Sestavine

  • 250 g mehke moke
  • 125 g hladnega masla
  • ščepec soli
  • 1 jajce
  • 50 g kisle smetane

Postopek

1V skledo presejemo moko in sol. Dodamo kislo smetano in na majhne kocke narezano hladno maslo. S prsti drobimo moko in maslo toliko časa, da ni več vidnih, večjih koščkov masla, dodamo še jajce in na hitro zgnetemo testo. Oblikujemo ga v hlebček, zavijemo v folijo in postavimo za eno uro v hladilnik.

2Model za pito namažemo z maslom, lahko ga posujemo z drobtinicami ali moko. Testo razvaljamo na velikost modela + roba.

3Razvaljano testo previdno prestavimo v pekač, najlažje to naredimo kar z valjarjem. Nanj ovijemo testo in hitro prenesemo nad pekač. Z rokami ga pritisnemo na dno in oblikujemo rob. Odvečno testo odrežemo. Testo mora biti enakomerno debelo, približno 1/2 centimetra.

4Dno dobro prebodemo z vilicami, na testo položimo peki papir in ga obtežimo s suhim fižolom ali utežmi za slepo peko. Pečemo 15 minut v ogreti pečici (180°C), nato odstranimo peki papir z utežmi in pečemo še 10 minut, da se zlato-rumeno obarva.

5Na pečeno testo naložimo poljuben nadev in vrnemo v pečico za toliko časa, da se speče še nadev.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite