Kremšnita

Znam svetuje

Blejska kremna rezina, znana tudi kot Blejska kremšnita, je tradicionalna sladica iz Slovenije, ki je postala zelo priljubljena po vsem svetu. Ta sladica je bila prvič ustvarjena v 19. stoletju v Hotelu Park na Blejskem jezeru in od takrat dalje je postala simbol slovenske kulinarike.

Sestavine za kremšnito

  • 500 g listnatega testa
  • 125 g masla
  • 3 žlice moke
  • 500 ml mleka
  • 6 rumenjakov
  • 150 g sladkorja
  • 2 vrečki vaniljevega sladkorja
  • 80 g koruznega škroba
  • 400 ml sladke smetane
  • sladkor v prahu za posipanje

Postopek

1Testo razvaljamo na pekač, ga večkrat prebodemo z vilicami in pečemo 15 minut pri 180 stopinjah Celzija.

2Medtem naredimo kremo. V posodi zmešamo rumenjake, sladkor in vaniljev sladkor ter stepamo, dokler ne dobimo svetle zmesi.

3Dodamo koruzni škrob in mleko ter dobro premešamo. Zmes prelijemo v posodo in kuhamo na zmernem ognju, ob stalnem mešanju, dokler se krema ne zgosti. Nato pustimo, da se ohladi.

4Maslo raztopimo in mu primešamo moko. Ko se krema ohladi, ji primešamo masleno zmes in premešamo.

5Razrežemo pečeno testo na dva enaka dela in na spodnjega namažemo kremo. Prekrijemo z drugim delom testa in potresemo s sladkorjem v prahu.

6Smetano stepemo in jo nadevamo v dresirno vrečko. S smetano okrasimo vrh kremšnite z značilnimi kvadratki.

7Kremšnito postavimo v hladilnik in pustimo, da se dobro ohladi, preden jo ponudimo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite