Doma narejen kruh s semeni je seveda najboljลกi.
Sestavine za kruh s semeni
Za kruh
- 250 g polbele pลกeniฤne moke (tip 850)
- 250 g ฤrne pลกeniฤne moke (tip 1100)
- 10 g soli
- 5 g sladkorja
- 15 g kvasa
Za meลกanico semen
- 40 g buฤnih semen
- 20 g sonฤniฤnih semen
- 20 g ovsenih kosmiฤev
- 20 g lanenih semen
- 20 g sezamovih semen
- 350 ml vode
Postopek
1Vsa semena damo v skledo in jih prelijemo z vodo. Namakamo jih vsaj 1 uro (to naredimo zato, da ne bodo zmanjลกevala vlage v kruhu).
2Obe vrsti moke presejemo v skledo in vanjo nadrobimo kvas. Nato dodamo sol, sladkor in namoฤena semena. Nekaj semen prihranimo za posip. Postopoma prilivamo vodo, v kateri so se namakala semena in zamesimo lepo gladko testo. Testo pustimo na pomokani delovni povrลกini pri sobni temperaturi, da pokrito vzhaja 10 do 15 minut.
3Nato testo premesimo in ga pustimo poฤivati ลกe 15 minut.
4Pripravimo koลกarico za vzhajanje kruha in jo pomokamo.
5Iz testa oblikujemo hlebec in ga namoฤimo v vodo, nato pa damo v posip iz semen. S posutim delom navzdol ga poloลพimo v pomokano koลกarico in pustimo vzhajati, da naraste za polovico.
6Vzhajan hlebec zvrnemo iz koลกarice na pekaฤ. Kruh s semeni peฤemo 35 minut pri 240ยฐC.