Omamno dišeči kruh, ki je najboljši kar sam in še topel.
Sestavine
- 350 g polnozrnate moke
- 150 g bele moke
- 300 ml mlačne vode
- ½ kocke kvasa
- žlička soli
- ½ žličke sladkorja
- 1 dcl oljčnega olja
- 200 g črnih oljk
Postopek
1Kvas nadrobimo v mlačno vodo, dodamo malo sladkorja, premešamo in pustimo 10 minut.
2Obe moki presejemo v skledo in na sredini naredimo jamico. Rob posolimo in ga prelijemo z oljčnim oljem in v jamico zlijemo vodo s kvasom. Vse skupaj premešamo v lepo gladko testo, oblikujemo ga v hlebček, damo v posodo, pokrijemo in pustimo vzhajati na dvojno količino.
3Oljke narežemo ali pustimo cele. Ko testo dovolj vzhaja, ga stresemo na pomokano površino, potresemo z oljkami in ponovno premesimo. Oblikujemo v hlebček in ponovno pustimo vzhajati na dvojno količino.
4Pečico segrejemo na 200°C. V kruh zarežemo z ostrim nožem ali žiletko ter ga damo na pekač, obložen s peki papirjem. Kruh pečemo 40 minut – ko po njem potrkamo mora votlo zadoneti. Pečenega hladimo na rešetki.